Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže pomoć civilima

Propalo primirje, Gadafijeve snage u žestokom napadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Propao je plan Afričke Unije da se zaustavi libijski građanski rat, a pobunjenici tvrde da sve žešći napadi snaga lojalnih Moameru Gadafiju na Misratu čine pregovore o prekidu vatre potpuno besmislenima.

Iz Crvenog križa priopćili su kako otvaraju ured u Tripoliju te da u Misratu namjeravaju poslati svoj tim za pomoć civilima koji najteže stradaju u neprekidnim krvavim sukobima. No jedan od Gadafijevih ministara upozorio je da će se bilo kakva operacija u kojoj će sudjelovati strane trupe, smatrati objavom rata. Pobunjenički vođa Mustafa Abdel Džalil je, nakon pregovora s izaslanstvom AU-a u Bengaziju u ponedjeljak navečer izjavio: 'Inicijativa Afričke unije ne uključuje odlazak Gadafija i njegovih sinova s libijske političke scene, dakle to više nije aktualno'.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je

>> Gadafi prihvatio primirje i odlazak s vlasti?

Sin libijskoga vođe Moamera Gadafija, Saif Gadafi, odmah je odbacio ideju o tomu da njegov otac odstupi s dužnosti. 'Želimo novu krv - to je ono što želimo za budućnost Libije. No pregovori o Gadafijevu odstupanju uistinu su besmisleni", rekao za francusku televiziju BFM TV. 'Ako Zapad želi demokraciju, novi ustav, izbore - u redu, slažemo se, no Zapad nam mora pomoći da osiguramo odgovarajuću klimu za to. No smatram da su sva ta bombardiranja i potpora pobunjeničkim grupama -kontraproduktivna', rekao je.

'Libija bi mogla postati nova Somalija'

Bivši libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa upozorio je da bi Libija, ako izbije građanski rat, mogla postati 'nova Somalija', prenijele su u utorak svjetske agencije.

Bivši šef libijske diplomacije, koji je napustio tu zemlju, a trenutačno boravi u Londonu, za britanski je BBC rekao kako poziva sve strane da spriječe izbijanje građanskoga rata u Libiji. 'To bi moglo izazvati takva krvoprolića, da bi Libija mogla postati nova Somalija', izjavio je. Kusa se protivi ideji o podjeli Libije te smatra da je jedinstvo nužno za svako rješenje krize ondje.

'Rješenje za Libiju doći će od samih Libijaca, putem demokratskog dijaloga', rekao je nekadašnji bliski suradnik Moamera Gadafija u svojem prvom javnom nastupu od prebjega u Britaniju prošli mjesec. 'Moja zemlja prolazi kroz teško razdoblje. Nakon što su nestali sigurnost i stabilnost, odlučio sam podnijeti ostavku i više nemam kontakt s libijskim režimom.'

Ministri obrane Italije, Velike Britanije i Francuske danas će raspravljati o jačanju vojnog pritiska na Gadafija. NATO je proteklog vikenda intenzivirao napade na Gadafijeve snage pošto su pobunjenici optužili zapadnu koaliciju za sporost. Britanija i Francuska sudjeluju u operaciji nadzora zone zabrane letenja iznad Libije, a talijanski zrakoplovi sudjeluju u misiji prepoznavanja protuzrakoplovnih radara, no pritom ne otvaraju vatru i ne bacaju bombe.

Sukobi u Libiji traju od 15. veljače, kada su se oporbene snage pobunile protiv Gadafijevog režima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene