Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće u Australiji

Pronašli tragove udara razornog meteorita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je površinski krater odavno nestao, duboko u Zemljinoj kori pronađeno je područje utjecaja.

Znanstvenici tvrde da su pronašli znakove razornog meteorita koji je prije više milijuna godina pogodio Australiju.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

Dok je površinski krater odavno nestao, znanstvenici s australskog sveučilišta rekli su da su više od kilometar i pol dubokim bušenjem, duboko u Zemljinoj kori pronašli 400 kilometara široko područje utjecaja, piše Sky News. 

Stručnjaci vjeruju da se meteorit prije udara u Zemlju prepolovio, a udar se dogodio prije između 300 i 600 milijuna godina.

'Moguće je da su veliki udari poput ovoga imali daleko veću ulogu u evoluciji Zemlje nego se prije mislilo', smatra istraživač Andrew Glikson.

VIDEO Mislili su da je smak svijeta - Nevjerojatna eksplozija iznad grada

Takvi udari naime u atmosferu šalju ogromne oblake pepela i dima, mijenjajući temperaturu planeta, a možda su i uzrok smrti niza različitih vrsta.

Unatoč jačini udara, znanstvenici ga još nisu povezali s određenim periodom izumiranja na Zemlji.

'To je misterij, ne možemo pronaći razdoblje izumiranja koje odgovara ovom udaru', rekao je Glikson koji sumnja da je udar stariji od 300 milijuna godina.

Najrazorniji meteorit koji je pogodio Zemlju, a za kojeg znanstvenici znaju, trenutno je onaj koji se dogodio prije 66 milijuna godina i koji je doveo do izumiranja dinosaura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene