Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantne ispovijesti žrtava tsunamija

Pronašli ga mrtvog s albumom fotografija unučadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odrastanje u malom ribarskom mjestu Shizugawa na sjeveroistoku Japana, 16-godišnja Minami Sato oduvijek je uzimala zdravo za gotovo, a godišnju vježbu za obranu od tsunamija nikad nije shvaćala ozbiljno. Sve do prošlog petka i potresa koji je podigao razoran tsunami, koji je Shizugawu sravnio sa zemljom.

Ona je smatrala kako su lučki nasipi visine jednokatnice dovoljni da spriječe prodiranje razornog tsunami vala, a k tome njezin dom je ionako bio na povišenom dijelu gradića. Prošlotjedni tsunami sve je to promijenio. 'Kolosalni val koji je udario u Shizugawu izgledao je nezamislivo. Ništa nismo mogli napraviti nego bježati', ispričala je Sato, a prenosi agencija AP.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti

>> VIDEO: Loše vrijeme otežava spašavanje

>> Uživo iz Tokija: 'U središtu grada nema žive duše'

Shinagawa je nakon tsunamija jednostavno izbrisana s karte Japana, a više od polovice stanovnika, od njih ukupno 17.000, nestalo je u naletu tsunamija, koji je iza sebe ostavio neviđene scene razaranja i pravo more ruševina.

Volio unučad više od života

Agencija Kyodo prenosi priču i o 79-godišnjem Katsutaru Hamadi, koji je nakon potresa sa suprugom bježao na sigurno. Tad se sjetio da su u njihovom domu ostale slike njihovih unuka, 14-godišnje Saori i 10-godišnjeg Hikarua te je pohitao po fotoalbum nazad kući. Tad je stigao i razoran tsunami.

Spasioci su Hamadino tijelo pronašli zdrobljeno pod ruševinama vlastitog doma, s fotoalbumom svojih unuka čvrsto prislonjenim na prsa. 'Doista je volio svoju unučad, no ovo je nepotrebno. Toliko je volio unuke, a moju sliku uopće nema!', priča njegov sin Hironobu Hamada.

'Mislila sam da ću umrijeti'

Minami Sato mislila je da je njezin dom na sigurnom, no kad je val počeo gutati četverokatnice, shvatila je da je stvar van svake kontrole i zgrabila je 79-godišnju baku za ruku te su se njih dvije zaputile na sigurnije mjesto. 'Mislila sam da ću umrijeti', rekla je. Voda je uništila sve, a zgrada bolnice i shopping centra jedine su ostale stajati, ili bolje reći njihovi 'kosturi'.

Prilaz Shizugawi je sablastan, jer u jednom trenutku, od normalnog krajolika sve se pretvara u post-apokaliptičnu pustoš. Cesta naglo prestaje, a ono što je nekoć bila Shizugawa i prizori užasa počinju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene