Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U blizini Antarktike

Pronađeni ogromni podvodni vulkani!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz nekoliko desetaka vulkana, od kojih nekoliko aktivnih, otrkiveno je ispod ledenog mora u blizini Antarktike, što je prvo takvo otkriće u tom području.

Neki od vrhova vulkana veliki su i do 3000 metara, a neki od njih nalaze se i iznad morske površine.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

'To je veliki vulkan. To je jako veliki vulkan. Da se kojim slučajem nalazi na zemlji, bio bi prilično zadivljujuć.' rekao je Phillip leat, vulkanolog sa British Antarctic Survey koji je vodio ekspediciju kartiranja morskog dna na tom području u razdoblju od 2007. do 2010.godine.

Leat je izjavio kako je 'istraživački tim bio poprilično iznenađen ovim otkrićem'. Ovo je prvi puta da je tako veliki broj podvodnih vulkana pronađen na Antarktičkom području.

'Nismo tražili podvodne vulkane, iako smo znali da postoji još nekoliko u tom području. Kako bismo popunili kartu morskog dna tog područja odlučili smo ga istražiti' naglasio je Leat. 

Tijekom jedne noćne plovidbe znanstvenici su naletjeli na vulkan, misleći da su se nasukali. Uspjeli su se izvući, te su se odlučili vratiti na isto mjesto, ali po danu. Vrativši se, ugledali su vulkan čiji vrh je izranjao gotovo 50 metara iznad morske površine.

Prema obliku i silueti nedvojbeno su zaključili kako se radi o vulkanima. Uzeli su komadić vulkanskog vrha, a analiza je pokazala da se sastoji od vulkanske prašine i crne lave. To je potvrdilo njihovu tezu da se uistinu radi o vulkanima smještenim u blizini Antarktike.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene