Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskup Williamson ostaje pri svome

'Pronađem li dokaze o postojanju plinskih komora povući ću što sam rekao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski biskup Richard Williamson koji niječe holokaust nije se htio odreći svog stajališta, u razgovoru objavljenom u Njemačkoj, što će zacijelo ponovo potaknuti polemiku o odluci pape Benedikta XVI. da ukine njegovo izopćenje.

U tjedniku Der Spiegel koji će izaći u ponedjeljak, britanski biskup je zanemario nalog Vatikana da pojasni svoja stajališta i kazao je da prvo mora proučiti povijesne 'dokaze' prije nego možda povuče svoje izjave u kojima niječe postojanje plinskih komora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo otkrio vatikanski arhivist Papa Pio XII rano znao za holokaust: "Vatikan imao informacije da su radni logori tvornice smrti" Ilustracija slučaj poljske obitelji Nacisti su ubili deveteročlanu obitelj, uključujući novorođenče jer su skrivali Židove: Katolička crkva sada ih je beatificirala

'Riječ je o povijesnim dokazima, a ne o osjećajima. Pronađem li dokaze, povući ću ono što sam rekao. No za to će mi trebati vremena', rekao je biskup u razgovoru koji je već objavljen u cijelosti. Intervju Der Spiegelu je prvi intervju 67-godišnji britanskog biskupa pošto je Sveta Stolica 24. siječnja ukinula izopćenje četvorice biskupa iz Bratovštine sv. Pija X.

Williamson je rekao za Spiegel da je 'u 1980-im istraživao' na tu temu i da je zato 'siguran u ispravnost' stajališta koja brani. 'Moram još jednom sve preispitati i vidjeti dokaze', rekao je, dodavši da je 'čitav život tražio istinu'. Odluka o ukidanju izopćenja izazvala je buru u mnogim zemljama, napose u katoličkim sredinama u Njemačkoj te potaknula krizu koja je ugrozila odnose Vatikana sa židovstvom i bacila sjenu na ugled Pape.

Der Spiegel objašnjava da nije bio u mogućnosti izravno razgovarati s Williamsonom. Biskup je tek pristao da u pisanom obliku odgovori na pitanja poslana putem elektroničke pošte, iz Argentine, gdje živi. No biskup je odgovore zatim potvrdio u telefonskom razgovoru i preko svoga odvjetnika, dodaje tjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene