Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proljetni snijeg stvorio velike probleme u Švicarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog obilnog proljetnog snijega u švicarskoj regiji Grindelwald u danas je dvanaestoro ljudi, šestoro Švicaraca i šestoro Nijemaca, pomoću helikoptera moralo biti spašavano iz zaglavljene kabine žičare.

Obilan snijeg koji je jučer pao u švicarskim Alpama zarobio je u skloništima više skupina izletnika, izvijestila švicarska služba spašavanja iz zraka, REGA te napominje da izletnici nisu u opasnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Ilustracija Globalno zatopljenje Poplave u Švicarskoj, pao snijeg u Alpama: Željeznički promet mjestimice obustavljen zbog odrona, u nekim naseljima zagađena voda za piće

U kantonu Grisons 400 osoba ostalo je prometno odsječeno nakon što se tijekom noći u dolini Calanca zabilježeni veliki odroni kamenja. 

Na tom su području geolozi 24 sata ranije proglasili stanje pripravnosti, a cesta je zatvorena nakon što su posebni senzori zabilježili pomicanje kamenja.

Stručnjaci vjeruju da 200.000 do 300.000 tona kamenja, dvostruko veća količina od one koja se dosad odronila, ostaje nestabilno te da bi se novi odroni mogli dogoditi tijekom idućeg tjedna. 

U srijedu se planira helikopterima dostaviti namirnice za 12 prometno odsječenih sela.

U posljednjih 48 sati prekinuto je nekoliko željezničkih pravca a snijeg je u ponedjeljak uzrokovao i prekid opskrbe strujom na više područja.

Nekoliko je planinskih prijevoja, među kojima Gotthard, Grand St. Bernard, Nufenen i Grimsel, zatvoreno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene