Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Dala iskaz nakon 70 godina

VIDEO Progovorila sestra dječaka koji je pogubljen sa samo 14 godina na električnoj stolici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
14-godišnji George Stinney proglašen je krivim za ubojstvo dvije djevojčice. Pogubljen je na električnoj stolici na koju su postavljene knjige kako bi mu odgovarala veličinom.

Prije gotovo 70-godina 14-godišnji George Stinney proglašen je krivim i pogubljen zbog ubojstva dvije djevojčice. U utorak su se na sudu pojavili njegovi članovi obitelji koji i danas tvrde da je nevin, a iako ga ne mogu vratiti, žele sprati ljagu s njegovog imena.

Pročitajte i ovo Suđernje obitelji ubojice iz OŠ Vladislav Ribnikar Suze ispred sudnice Suđenje za pokolj u Beogradu odgođeno, roditelji ubijene djece majci ubojice: "Monstrume!‘" Krenulo je suđenje roditeljima - 5 Nezapamćeni masakr Mnoge je iznenadila jedna stvar na suđenju roditeljima dječaka ubojice: "To očito nije bila neovisna odluka suda"

Dječak je, prema tvrdnjama policije, priznao zločin. Ali tijekom originalnog, trosatnog suđenja nisu izneseni dokazi koji bi to potvrdili.

SUĐENJE TRAJALO 1 DAN Imao je samo 14 godina kad su ga pogubili: Ipak nije kriv?

Manje od tri mjeseca nakon zločina koji se dogodio u ožujku 1944. godine George se našao na električnoj stolici na koju su postavljene knjige kako bi mu odgovarala veličinom.

Odvjetnici obitelji Stinney sada traže novo suđenje. Tvrde da je dječak bio prisiljen na priznanje, kao i da je imao alibi - svoju sestru Amie koja je bila s njim kada su se ubojstva dogodila. Takđer, njegov cimer u ćeliji rekao je da je George porekao zločin, piše CNN.

'Mislim da imamo priliku napraviti razliku i ispraviti nepravdu koja traje već 70 godina', rekao je na sudu branitelj Matt Burgess. Ročište se nastavlja i u srijedu.

Sestra sigurna u brtovu nevinost

'Nikad više nisam vidjela svog brata živog nakon što su ga odvukli iz naše kuće', ispričala je u utorak Georgova sestra Amie Ruffner.

Danas 77-godišnja Amie progovorila je prvi put nakon 70 godina. Sigurna je da je njezin brat bio nevin. Naime, njih dvoje se nisu razdvajali nakon susreta s Mary Emmom Thamee (7) i Betty June Binnicker (11) koje su kasnije tog dana pronađene mrtve.

'Pitale su nas znamo li gdje mogu pronaći cvijeće. Rekli smo ne, a one su otišle svojim putem', rekla je i prisjetila se dana kada su odveli njenog brata.

'Dva crna automobila zaustavila su se ispred naše kuće', ispričala je i dodala kako je policija bila u potrazi za nekim koga bi mogla okriviti, a njezinog brata izabrali su, kaže, za žrtveno janje. Na sudu je više puta naglasila kako je sigurna u njegovu nevinost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene