Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Profesoru 15 mjesečna kazna zatvora zbog vrijeđanja Ataturka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski sud dosudio je 15-mjesečnu kaznu uvjetnog zatvora profesoru koji je proglašen krivim za vrijeđanje utemeljitelja moderne turske države, Mustafe Kemala Ataturrka.

Profesor Ailla Yayla, predavač političkih znanosti, osuđen je zbog komentara izrečenih 2006. godine kada se zapitao jesu li Ataturkova uvjerenja dovela do napretka države te zbog čega su slike i spomenici tome čovjeku još toliko prisutni u modernoj Turskoj.

Pročitajte i ovo Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića incident u učionici Objavljujemo pismo zaposlenika škole u kojoj se profesor potukao s učenikom: "Imamo potrebu reći neke stvari..." Radovan Fuchs Nasilje u školi Suverenisti osuli paljbu po Fuchsu: "Zahtijevamo da posjeti profesora u zatvoru i ispriča mu se"

Vrijeđanje uspomene na Ataturka zločin je u Turskoj te je sveučilište Gazi u Ankari suspendiralo liberalnog profesora nakon što su njegove komentare prenijeli mediji.

Za vrijeme trajanja uvjetne kazne poseban stručnjak nadzirat će ponašanje profesora Yayle tijekom dvije godine, prenijela je postaja CNN Turk.

Slučaj je zadnji u nisu suđenja koji su privukli pozornost i osude udruga za ljudska prava te Europske unije kojoj Turska teži pristupiti, jer ukazuju na ograničavanje slobode govora.

Ataturka u Turskoj slave jer je protjerao strane vojske iz zemlje nakon Drugog svjetskog rata, strogo odijelio vjeru od politike i
zabranio ženama da nose feredžu, a turski nacionalisti danas optužuju premijera Tayyipa Erdogana i njegovu stranku poteklu na zasadama islamizma da ugrožavaju Ataturkova postignuća.

Liberalni Turci, koji poštuju Ataturkove reforme, zamjeraju pak
vlastima što ne toleriraju kritike na njegov račun.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene