Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvar antičkog grada

BIO JE 'GOSPODIN PALMIRA'. DO KRAJA. Evo zašto ga je Islamska država smaknula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Rođen sam u Palmiri i neću otići iz nje makar me to koštalo života', odgovarao je 81-godišnji arheolog u mirovini svima koji su ga nagovarali da ode iz grada.

Cijeli je svoj život profesor Khaled al-Asaad posvetio proučavanju povijesti. No, njegova ga je strast prema antičkom gradu Palmiri koštala tog istog života. Militanti Islamske države ubili su ga odrubivši mu glavu, a njegovo su tijelo objesili na stup na glavnom trgu Palmire koju je ovaj 81-godišnji arheolog u mirovini proučavao desetljećima.

Željeli su znati gdje je sakriveno blago, gdje se nalaze predmeti neprocjenjive vrijednosti. Nije im želio reći. I to ga je stajalo života.

Jedno od najspektakularnijih nalazišta Bliskog Istoka al-Asaadu je bilo tolika strast da je i svojoj kćeri dao ime po kraljici Zenobiji koja je Palmirom vladala prije 1700 godina i koja se pobunila protiv velikog Rimskog Carstva.

Vjeruje se da su ga islamisti na sve moguće načine pokušali prisiliti da im kaže gdje se nalazi blago koje je izvučeno iz Palmire prije nego što su je se oni dočepali. Islamska država već je otimala i ispitivala u protekla dva mjeseca osobe koje su radile u muzeju, a onda su se odlučili dočepati al-Asaada koji je bio glavni u premještanju stotina vrijednih predmeta i kipova iz Palmire na sigurno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule

DŽIHADISTI UNIŠTILI DVA DREVNA MAUZOLEJA 'Oni su u suprotnosti s njihovim vjerovanjima'

'Preklinjao sam ga prije dva mjeseca da napusti Palmiru i ode u Damask gdje se nalazi i njegova obitelj. No, odbio je. Vjerovao je u sudbinu. Kazao mi je: rođen sam u Palmiri i neću iz nje otići makar me to stajalo života', ispričao je Taraqij, jedan voditelja odjela arheoloških istraživanja muzeja u Damasku.

Preofesor al-Asaad živio je u kući s koje je imao pogled na iskopine antičkog grada. Kada su ga doveli na glavni trg, prije smaknuća, islamisti su al-Asaada optužili da je bio 'direktor nevjerničkih idola' i da je bio izdajnik.

'On je bio 'gospodin Palmira'. Nitko nije toliko dugo proučavao i iz toliko različitih aspekata kulturno nasljeđe Palmire. Mislim da će biti nezamjenjiv', kazao je jedan od al-Asaadovih kolega, povjesničar Amr al-Azim a prenosi News.com.au.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene