Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije izabran

Prodi nije postao talijanski predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši talijanski premijer Romano Prodi u petak nije izabran za talijanskog predsjednika nakon što je ta nominacija lijevog bloka razbjesnia Silvija Berlusconija te povećala izglede za raspisivanje prijevremenih izbora.

Berlusconijev desni centar bojkotirao je glasovanje za Prodija, starog protivnika medijskog magnata, i prosvjedovao izvan parlamenta optužujući čelnika lijevog centra Pier Luigi Bersanija da je prekršio obećanje da će istaknuti kandidata kojega može prihvatiti i desni centar.

To je bilo četvrto glasovanje za predsjednika u složenom izbornom procesu u kojem sudjeluje 1007 elektora iz oba doma parlamenta i predstavnici regija. Peto i šesto glasovanje treba biti održano u subotu.

>>
Italija: Lijevi centar hoće Prodija za predsjednika

Dužnosnici lijevog centra su rekli da će ustrajati na Prodiju kao svom kandidatu ali četiri neuspješna glasovanja upućuju na političko neprijateljstvo i neizvjesnost koji vladaju više od 50 dana od parlamentarnih izbora koji nisu dali jasnog izbornog pobjednika.

Prodi je u petak dobio samo 395 glasova, znatno manje od potrebnih 504, što ukazuje da pobunjenici iz lijevog cnetra ponovno nisu poštivali naloge stranke. Izgleda da je oko sto parlamentaraca lijevog centra odbilo poslušati nalog da glasuju za Prodija čime su još jednom potkopali Bersanija.

Berlusconijev blok kaže da bi Prodijev izbor vjerojatno spriječio formiranje vlade i odveo Italiju na nove izbore, možda već krajem lipnja ili početkom srpnja. (Hina)

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene