Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja vrijednih nekretnina bivše države

MILIJUNE ĆE ZARADITI I HRVATSKA New York, Tokio, Bonn - imovina bivše SFRJ uskoro 'na bubnju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijedna imovina bivše SFRJ uskoro ide 'na bubanj', a dio tog kolača trebao bi pripasti i Hrvatskoj.

Nekretnine bivše Jugoslavije u inozemstvu, vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna, uskoro će na prodaju, a 'zaradu' dijele zemlje sljednice među kojima je i Hrvatska. Riječ je predstavništvima i veleposlanstvima u New Yorku, Bonnu, Bernu i Tokiju, potvrdili su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 

Na sastanku u Skopju 4. i 5. travnja, zajednički Odbor država sljednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ je donio odluku o pokretanju postupka zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa, odnosno nekretnina koje su veličinom i vrijednošću prevelike za bilo koju državu bivše Jugoslavije. Na prodaju tako idu:

- veleposlanstvo i rezidencija - Tokio - 1726 m2 korisne površine, vrijednost: 16 milijuna dolara

- stalno predstavništvo pri UN-u - New York - 1679 m2 korisne površine, vrijednost: 11, 8 milijuna dolara

- rezidencija stalnog predstavnika pri UN-u - New York 216 m2 korisne površine, vrijednost: 1,8 milijuna dolara

- veleposlanstvo i rezidencija - Bern - 1758 m2 korisne površine, vrijednost: 7,7 milijuna dolara

- veleposlanstvo - Bonn - 2392 m2 korisne površine - vrijednost: 5,4 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Stigla reakcija Oglasilo se izraelsko veleposlanstvo: "Nečuvena izjava hrvatskog predsjednika" Željko Komšić Galit Peleg Veleposlanica Izraela o Komšiću: "Čula sam da mi je odgovorio da sam budala i da sam izmanipulirana. Hvala mu na tome"

Među tim velikim kompleksima zasigurno je najzanimljiviji stan na Park Avenueu na Manhattanu o kojem je prije nekoliko godina pisao i 'New York Post' procijenivši ga na 20 milijuna dolara iako je bio neodržavan i u lošem stanju. Stan je 1975. kupila jugoslavenska država za 'samo' 75.000 dolara tako da je ispala dobra investicija. Ima 216 kvadrata, ukupno 14 prostorija, od čega šest spavaćih soba i četiri kupaonice.

Posljednji stanar bio je Darko Silović zadnji ambasador koji je u UN-u predstavljao Jugoslaviju. Dao je ostavku 1992. no u početku nije želio napustiti stan kako u njega ne bi ušao netko iz Srbije. Stan je od tada bez stanara.

Hrvatskoj 23,5 posto od prodaje

U MVEP-u kažu kako će se prije prodaje napraviti neovisne procjene vrijednosti za svaku od navedenih nekretnina. Njihova je nominalna vrijednost, navedena u Ugovoru o pitanjima sukcesije, nešto manja od 43 milijuna američkih dolara, no drži se da bi ukupna tržišna vrijednost mogla biti veća od 70 milijuna dolara, navode u Ministarstvu. Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama sljednicama, prema udjelima iz Ugovora, a Hrvatskoj, kako je navedeno, pripada 23,5 posto udjela u vrijednosti diplomatske i konzularne imovine bivše države.



To znači da bi Hrvatskoj, uzevši u obzir navedene procjene, moglo pripasti između 10 i 16 milijuna dolara, u slučaju prodaje svih pet nekretnina. Nije poznato kada će točno nekretnine na prodaju, no za očekivati je da bi postupak ipak mogao početi do kraja ove godine, navode u Ministarstvu vanjskih poslova.

Inače, nekretnine je, kao i većinu drugih, nakon raspada bivše Jugoslavije koristila tadašnja SRJ odnosno Srbija i Crna Gora, a danas – Republika Srbija, osim spomenute rezidencije u New Yorku na Park Avenue, koja je napuštena početkom devedesetih. Veleposlanstvo u Bonnu je napušteno krajem devedesetih, kada je SRJ preselila svoje Veleposlanstvo u Berlin. Ostale objekte još uvijek koristi Republika Srbija, a o onima napuštenima je, kao posljednji posjednik, dužna brinuti se, kažu u MVEP-u.

Preuzeto 12 nekretnina

Na popisu u Ugovoru o sukcesiji nalaze se 123 nekretnine, no na posljednjem sastanku u Skopju počeli su razgovori među državama sljednicama kako je možda vrijeme da se brojka korigira.

Hrvatska je do sada preuzela 12 nekretnina, a primopredaja još četiri nekretnine raspodijeljenih našoj zemlji trebala bi se održati tijekom jeseni. Još jedna nekretnina, veleposlanstvo bivše SFRJ u Alžiru, raspodijeljeno je u jednakim dijelovima Hrvatskoj i BiH, no one se tek bilateralno trebaju dogovoriti o preuzimanju.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene