Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa na prekretnici

Procurio Bijeli dokument Europske komisije: 5 smijerova, no koji odabrati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U iščekivanju objave "Bijelog dokumenta" Europske komisije, dio njegovog sadržaja već je "iscurio" u strane medije, koji navode da bi se Europska unija prema tim neslužbenim informacijama mogla svesti na svega jedno tržište.

Procurile su informacije "Bijelog dokumenta" koje prenosi list Politico, a govore o pet mogućih opcija za Europsku uniju nakon provođenja Brexita.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Jedinstveno tržište moglo bi postati glavni razlog za preostalih 27 zemalja da ne izađu također iz Unije. To bi značilo lakše dogovore oko zajedničke politike slobodnog kretanja kapitala i roba, kaže se navodno u još neslužbeno objavljenom "Bijelom dokumentu" ali Europska komisija s druge strane upozorava na rizik "utrke prema dnu" u smislu potrošačkih standarda i standarda zaštite okoliša u jeku nestajanja šire europske regulative.

Riziku bi bila izložena i međusobna suradnja na obrambenom i sigurnosnom planu, što je isto tako i jedna od 12 ključnih točaka britanske premijerke Therese May u razdoblju odnosa Velike Britanije i EU nakon Brexita.

EK strahuje da bi "rastuća divergencija i ograničena suradnja između zemalja članica mogle postati izvori ranjivosti". To se odnosi i na zajednički nastup Unije prema klimatskim promjenama te borbi protiv utaje poreza.

Sve iznad navedeno bila bi druga opcija za EU, ujedno i najgora te ona koju britanski mediji stavljaju u fokus, poput lista Independent.

Sve po starom

Prva opcija, međutim, predstavljala bi nastavak implementiranja i nadogradnje tekućih reformi. EU bi povećao investicije u digitalnu, transportnu i energetsku infrastrukturu, kao i u borbu protiv terorizma.

Bijeli dokument sugerira da bi članice EU do 2025. godine okupile i određene vojne kapacitete.

Koalicija voljnih

Treća opcija sadržavala bi odluku nekih zemalja da se izdignu i naprave više od drugih, kreirajući "koalicije voljnih", koji žele raditi na određenim područjima politike, povrh svojih trenutnih funkcija unutar Unije. To s druge strane, ne bi umanjilo status država članica, koje ne bi pokazale isti entuzijazam, već bi im se omogućilo i naknadno uključenje u istu stvar.

Unija strogih minimuma

Četvrta opcija za viziju ima spretniju EU, koja bira manje područja politika na koje se treba fokusirati ali zato brže reagira na implementiranju kolektivne volje u onim političkim arenama, za koje se odluči da su joj najbitnije i u fokusu.

Prema tom scenariju postojao bi "strogi minimalni" standard za zdravstvo i sigurnost, zaštitu potrošača i okoliša te fleksibilnost za neke članice Unije u "eksperimentiranju na određenim područjima".

Zajedno više nego ikad

U konačnici, peti scenarij uključuje "znatno veći zajednički rad" te izgleda poput svojevrsne europske "super države". To bi značilo suradnju između svih članica EU, u svim domenama, više nego ikad. Značilo bi i snažniju zaštitu eura i predstavljanje unije u međunarodnoj zajednici jednim mjestom, odnosno izabranim predstavnikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene