Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna svjedočanstva

Objavljen potresan izvještaj o zlostavljanju dječaka crkvenog zbora kojeg su opisali kao ''zatvor, pakao, koncentracijski logor''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rimu je počelo suđenje za malverzacije s novcem vatikanske bolnice za djecu, a u isto vrijeme je objavljeno izvješće o dugogodišnjem fizičkom zlostavljanju dječaka.

U Rimu je počelo suđenje za malverzacije s novcem vatikanske bolnice za djecu. Sredstva su, prema optužnici, iskorištena za luksuznu obnovu stana bivšeg državnog tajnika Bertonea.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je Nicholas Rossi? Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji Donald Trump - 2 Nastavljeno suđenje Što znači misteriozan detalj na Trumpovoj ruci?

Istodobno je objavljeno nezavisno izvješće o dugogodišnjem fizičkom zlostavljanju stotina dječaka u crkvenom zboru u njemačkom Regens-burgu, gdje je dirigent bio brat pape emeritusa Benedikta XVI.

Najmanje 547 dječaka, članova znamenitog crkvenog zbora u njemačkom Regensburgu, desetljećima je bilo fizički zlostavljano, a 67 i silovano. Zastrašujuće je to izvješće odvjetnika Ulricha Webera, kojega je prije dvije godine tamošnja nadbiskupija ovlastila da provede istragu nakon što su se pojavile optužbe.

"Žrtve predškolske dobi koje su bile u zboru u Regensburgu opisale su tu instituciju kao zatvor, kao pakao i kao koncentracijski logor. Mnogi od njih kažu kako im je to bilo najgore vrijeme u životu, obilježeno nasiljem, strahom i osjećajem nemoći" kaže odvjetnik Ulrich Weber.

U izvješću je navedeno 50-ak članova crkve koji su sudjelovali u zlostavljanjima. Spominje se i dugogodišnji dirigent Georg Ratzinger, brat pape emeritusa Benedikta XVI. U prošlosti je i sam rekao da je znao pljusnuti dječake. Prema izvješću on nije imao veze sa silovanjima, već samo s fizičkim zlostavljanjem.

"Dirigenta treba kriviti zato što je zatvarao oči i nije ništa učinio iako je znao" smatra Weber.

Drugi skandal s kojim se Vatikan mora nositi vezan je uz pronevjeru novca dječje bolnice Bambino Gesu. Počelo je suđenje njezinim bivšim čelnicima, optuženi su da su isplatili više od 420 tisuća eura iz bolničke zaklade za renoviranje luksuznog stana bivšeg vatikanskog državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

"Što se suda tiče, ovo je bila pronevjera, novac vatikanske bolnice neopravdano je iskorišten. Ovo je jasan primjer čišćenja kakvo papa Franjo želi napraviti" prenosi Nicole Winfield, dopisnica novinske agencije AP iz Rima.

Obrana je na prvom saslušanju tvrdila da Vatikanski sud nije nadležan za to što se događalo u bolničkoj zakladi, jer je ona na teritoriju Italije. No, sud je odlučio da proces ide dalje i odredio novo saslušanje u rujnu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene