Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava 90. godine osnutka

Prizor koji tjera strah u kosti: Najbrojnija vojska na svijetu održala veliku vojnu paradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u nedjelju velikim mimohodom obilježila 90. obljetnicu osnutka svoje vojske, koju je predsjednik Xi Jinping u svom govoru pozvao da služi komunističkoj stranci na vlasti.

Ispred govornice na kojoj je bio kineski predsjednik Xi Jinping prošle su stotine vozila, oklopnjaka i raketa te tisuće vojnika, daleko od očiju javnosti, u velikoj vojnoj bazi Zhurihe, u Unutarnjoj Mongoliji, petstotinjak kilometara od Pekinga.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal" Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Stigao u Peking Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju"

Strani mediji nisu bili pozvani da prate taj događaj koji je prenosila državna televizija.

Helikopteri su nadlijetali mimohod formirajući u zraku broj '90', a za njima su letjeli borbeni zrakoplovi.

U govoru pred postrojenim vojnicima Xi Jinping je pozvao vojsku da bez odmaka slijedi "smjer" Kineske komunističke partije (PCC) i bude pripravna "pobijediti svakog potencijalnog neprijatelja".

"Mir ne vlada posvuda u svijetu i moramo ga sačuvati", rekao je. "Više nego ikad u povijesti potrebna nam je snažna narodna vojska."

Xi je usred mongolske stepe, po lijepom i sunčanom vremenu, izvršio pregled postrojba i više puta se obratio vojnicima riječima "Drugovi, naporno ste radili!" a oni su jednoglasno odgovarali "Služimo narodu!"

Na 19. kongresu PCC-a koji se održava na jesen, Xi treba dobiti još jedan petogodišnji mandat na dužnosti predsjednika države.

Najbrojnija vojska svijeta sve više troši

Kina ima najbrojniju vojsku na svijetu, koju čine dva milijuna ljudi.

Po proračunu je druga u svijetu, daleko iza Sjedinjenih Država, sa 143 milijarde eura planiranih za 2017., što je porast od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. Peking je u travnju porinuo svoj drugi nosač zrakoplova i u Džibutiju otvorio svoju prvu vojnu bazu izvan zemlje.

Nedjeljnim mimohodom obilježava se 90 godina od osnutka kineske komunističke vojske 1927. koja je ušla u sukob sa snagama nacionalističke vlade na početku građanskog rata, koji se završio dolaskom komunističke stranke na vlast 1949. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene