Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred sudom BiH

Priznao krivnju za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Vlastimir Golijanin pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio se krivim za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Još trojica pripadnika iste postrojbe izjasnila su se kako nisu krivi po optužnici koja ih tereti za isto kazneno djelo. Kako je priopćeno iz Suda BiH, na ročištu za izjašnjenje o krivnji nevinima su se izjasnili Franc Kos, koji je tijekom rata bio zapovjednikom voda u 10. diverzantskom odredu VRS, te njegovi pripadnici Stanko Kojić i Zoran Goronja.

Pročitajte i ovo Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..." Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Franca Kosa, koji je državljanin Slovenije a nastanjen je u Bijeljini u BiH, ranije ove godine je po međunarodnoj tjeralici uhitila hrvatska policija, a u lipnju je izručen vlastima BiH. Odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH svu četvoricu je optužio da su sudjelovali u strijeljanju najmanje 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka zarobljenih nakon pada srebreničke enklave u ruke bosanskih Srba u srpnju 1995. godine.

>> 'Francuski general u Srebrenici nije poželjan'

Ti su zarobljenici dovedeni na nekadašnju farmu u selu Branjevo gdje su pogubljeni. U optužnici se navodi kako su Kos te Golijanin, Kojić i Goronja ubijali zarobljenike ili su im nanosili teške ozljede s ciljem potpunog ili djelomičnog istrjebljenja Bošnjaka kao nacionalne, etničke i vjerske skupine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene