Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pritvoreni Tunižani koji su planirali atentat na karikaturista u Danskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica državljana Tunisa koje se sumnjiči da su planirali napad na autora karikatura proroka Muhameda objavljenih u danskom dnevnom listu, bit će zadržani u pritvoru do 12. ožujka, do protjerivanja iz zemlje, prema sudskoj odluci.

Dvojica muškaraca koji su uhićeni u utorak i u četvrtak se pojavili na sudu, najavili su da će se na odluku o protjerivanju žaliti ministarstvu za izbjeglice, useljeništvo i integraciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćila policija Nasilnik s Rive koji je napao dvije žene dobio kaznenu prijavu Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

Vlada je po preporuci policije odlučila protjerati dvojicu Tunižana koji više od sedam godina imaju dozvolu boravka u Danskoj, ocijenivši da ugrožavaju državnu sigurnost.

Odluka o protjerivanju izazvala je živu raspravu na političkoj
pozornici i među pravnim stručnjacima. Danska ministrica za izbjeglice, useljenike i integraciju Birthe Roenn Hornbech izjavila je u četvrtak da je zabrinuta zbog protjerivanja stranaca, nakon jučerašnjih žestokih kritika oporbene ljevice, odvjetnika i udruga za zaštitu ljudskih prava.

Pet vodećih danskih dnevnih listova u srijedu je objavilo jednu od 12 karikatura proroka Muhameda koje su svojedobno razbjesnile muslimane diljem svijeta, prosvjedujući protiv urote za ubojstvo karikaturista Kurta Westergaarda.

Danski državljanin marokanskog podrijetla i dva Tunižanina uhićeni su u utorak na zapadu Danske zbog planiranja ubojstva 73-godišnjeg Westergaarda, karikaturista lista Jyllands-Posten koji je prvi u studenome 2005. godine objavio sporne karikature.

Pet novina - Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Tidende, BT i Ekstra Bladet u srijedu su ponovno objavili Westergaardovu karikaturu proroka Muhameda koji na glavi umjesto turbana ima bombu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene