Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv članovima Vijeća Europe

Priština poziva na neprihvaćanje izvješća o navodnoj trgovini organima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vršitelj dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi pozvao je u petak članove Vijeća Europe da ne proglase službenim izvješće koje povezuje dosadašnjeg premijera Kosova Hashima Thacija s trgovinom organima.

'Strašne optužbe u tom izvješću predstavljaju prepreku za međunarodno priznanje Republike Kosova i slabljenje kosovske vlade u budućem dijalogu sa Srbijom', navodi Krasniqi u priopćenju. U pismu upućenom svim državama članicama Vijeća Europe, njih 47, koje se spominje u priopćenju, kosovski predsjednik traži podršku koja bi se očitovala odbijanjem da se to izvješće prihvati kao službeni dokument europske institucije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na sjeveru Albanije VIDEO: Je li ovo kuća u kojoj su ljudima odstranjivani organi? Slika nije dostupna Britanski Times 'Kosovo je postalo država užasa'

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) koja je tražila to izvješće treba se očitovati krajem siječnja o dokumentu švicarskog parlamentarca Dicka Martyja o trgovini organima krajem 1990.-ih. U odboru za ljudska prava i zakonodavstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe prošli je tjedan prihvaćen Martyjev nacrt izvješća u kojem je dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužen da je vodio skupinu nalik na mafiju, odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije, te ga izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. na Kosovu.

Krasniqi, koji je bio glasnogovornik bivše Oslobodilačke vojske Kosova, navodi kako kao predsjednik parlamenta i vršitelj dužnosti predsjednika Kosova jamči da je borba OVK od početka sve do ulaska snaga NATO-a na Kosovu, bila čista i u skladu s međunarodnim konvencijama o ratu. Marty preporučuje Europskoj misiji na Kosovu (EULEX) da pokrene istragu koja bi razjasnila tu aferu. Thaci je odbacio to izvješće i nazvao ga 'skandaloznim', a u svom priopćenju je izjavio da su Kosovo i sve njegove institucije otvoreni za istragu koja bi omogućila zaključiti tu aferu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene