Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuće brojke

Prirodne katastrofe 2013. uzele su 26.000 života! Ostale milijarde dolara štete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupne gospodarske štete od prirodnih katastrofa iznosile su 2013. godine 140 milijardi dolara, što je za 56 milijarda dolara manje nego godinu ranije, prema studiji koju je u srijedu objavila švicarska reosiguravajuća tvrtka Swiss Re.

Godine 2012. ta je šteta dosegla 196 milijardi dolara. Prošle su godine najviše štete izazvale poplave, a u raznim prirodnim katastrofama život je izgubilo približno 26.000 osoba.

Pročitajte i ovo Situacija s poplavama se smiruje - 4 velike štete Dio poplavom pogođenih područja još uvijek odsječen: Najgore je pokraj Kupe kod Petrinje Stjepan Rožanković i Matea Ćorić Brunović velike poplave Poljoprivrednici zbrajaju štete, od usjeva nastao bazen: "Ne može nam to nitko platiti“

Tajfun Haiyan bio je najveća humanitarna katastrofa 2013., sa 7.500 mrtvih ili nestalih i više od četiri milijuna bez krova nad glavom. Taj se tajfun obrušio na Filipine u studenom s vjetrom rekordne jačine, udruženim s obilnim kišama i valovima.

Erumpirao vulkan, na cestama sloj pepela od pet centimetara

Slijede poplave u lipnju u državi Uttarakhand u Indiji koje su uzrokovale smrt 6.000 osoba. U Europi najskuplje prirodne katastrofe dogodile su se u srednjoj i istočnoj Europi.

Nakon četiri dana obilnih kiša u svibnju 2013., masovne poplave uzrokovale su veliku štetu u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Ukupna gospodarska šteta penje se na 16,5 milijardi dolara.

Krajem srpnja, područja Njemačke i Francuske pogodila je jaka tuča. Osigurana šteta popela se na 3,8 milijardi dolara, što je najviše za tuču svih vremena u svijetu.

Glede poplava, najveća katastrofa u Sjevernoj Americi dogodila se u Calgaryju u Kanadi koji su zajedno s okolnim područjem preplavile vode nakon šest dana olujnih kiša u lipnju 2013. Gospodarska šteta iznosila je 4,7 milijardi dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene