Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hu Jintao mornarici

'Pripremite se za ratovanje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska mornarica mora ubrzati svoj razvoj i pripremiti se za ratovanje, izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao u svom obraćanju kineskim vojnim dužnosnicima.

Kina ima nekoliko teritorijalnih sporova s okolnim državama u Južnokineskom moru, a političke tenzije narasle su nakon najave SAD-a kako će pojačati svoju prisutnost u toj regiji.
Nakon Hu Jintaovih izjava oglasila se i službena Kina kao i Washington, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama"

>> Kina neće spašavati prezadužene europske države

'Nitko ne želi i ne traži sukob', izjavio je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, dodavši da SAD ne želi sputavati bilo koju državu da razvija svoje mornaričke snage.
Kineski i američki vojni dužnosnici trenutačno vode razgovore oko vojnih pitanja, a riječ je o redovitim godišnjim sastancima koji se održavaju kako bi dvije strane spriječile bilo kakve nesporazume između SAD-a i Kine.

Kinezi su nedavno predstavili svoj prvi nosač zrakoplova, a kineski predsjednik u svojem je govoru naglasio važnost modernizacije i transformacije mornarice kako bi bili što spremniji za ratovanje i još snažniju zaštitu nacionalne sigurnosti.

Riječ ratovanje prenijeli su u tom smislu samo državni mediji, dok ostali ublažavaju retoriku prevodeći izraz isključivo u vojnom smislu bitke ili borbe.

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u tom području gdje se već godinama tri države spore oko prava na otoke u Južnokineskom moru. Spor je dodatno zaoštren kada se doznalo kako bi u tom području mogle biti velike zalihe nafte i plina.

Prošlog je mjeseca i američki predsjednik Barack Obama objavio da SAD pojačava svoju prisutnost u toj regiji te kako će stacionirati svoje mornaričke snage u sjevernoj Australiji.(Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene