Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Bloomberg

Priprema li Putin teren za svojeg nasljednika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 16 godina vladavine, ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je s preslagivanjima u svom najužem timu suradnika, kao bi praktički "zacementirao" svoju kontrolu i u idućem desetljeću.

Svoje dugogodišnje saveznike u politici, 63-godišnji Vladimir Putin polako izbacuje iz svojeg najužeg kruga i mijenja ih mlađim političarima, koji su stasali u politici upravo u vrijeme kad je on bio na vlasti i na koje je on imao izravan utjecaj. Mnogi od tih mlađih političara kojima se Putin okružuje, dolaze iz redova sigurnosnih službi, a jedan od njih, pretpostavljaju strani mediji, mogao bi postati i njegov nasljednik.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

Putin u intevjuu za ugledni Bloomberg nije htio priznati planira li se kandidirati za novi mandat 2018. godine, iako većina političkog establišmenta u Moskvi vjeruje da hoće, ali je jasno dao do znanja da se sprema za dug ostanak na vlasti.

Koji su zapravo ključni atributi koje njegov nasljednik mora imati, jednom kad dođe vrijeme za prijenos vlasti, odnosno Putinov odlazak s čela Rusije? Sam Putin oko toga nije za Bloomberg bio previše rječit. "Mlada, ali zrela osoba", sve je što je htio otkriti.

Bye, bye starim kadrovima politbiroa

U međuvremenu, Putin je u procesu istiskivanja političkih "oldtajmera" izvan najviših političkih funkcija, a prvi je još u kolovozu 2015. godine u tom smislu bio Vladimir Jakunin (68), koji je maknut s pozicije šefa ruskih željeznica, najvećeg poslodavca u toj zemlji.

Idući je bio Viktor Ivanov (66), koji je smijenjen u proljeće 2016. s mjesta šefa narko policije. Smijenjen je i Sergej Ivanov (63), s kojim Putin ima veze još iz doba sovjetskog KGB-a, koji je do kolovoza 2016. bio na mjestu šef osoblja u Kremlju.

"Gotovo da nitko više nije niti ostao iz originalnog politbiroa", kaže Olga Krištanovskaja, specijalistica za elitu iz Kremlja na Ruskoj akademiji znanosti.

"Zahtjevi za učinkovitošću sad su puno viši. Opstanak čitavog sustava je u pitanju", smatra Aleksej Makarin, zamjenik direktora Centra za političke tehnologije, političke konzultantske skupine sa sjedištem u Moskvi.

Posebna veza

Putin je započeo proces uzdizanja mlađe generacije političara, koji su svoje karijere započeli tek kad je on došao na vlast i koji nisu imali prilike služiti pod drugim autoritetom.

Novi šef osoblja u Kremlju Anton Vaaino (44), tako je svoju političku karijeru započeo kao niskorangirani službenik protokola 2002. godine. Kao najvažnije ime među tom mlađom generacijom, svakako se pominje Aleksej Djumin (44), koji je donedavno proveo više godina kao Putinov tjelohranitelj, koji je bio spreman primiti i metak za njega.

Neki Putinovi suradnici kažu da postoji i posebna veza između Djumina i Putina, koji ga je postavio na političku brzu traku, ubrzo nakon što je Djumin odslužio nekoliko mjeseci na mjestu zamjenika ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

"Najvažnija stvar je da prava osoba želi rasti, da je sposobna rasti i da želi služiti zemlji. Ako ta osoba to želi i ja vidim da ima potencijal, zašto onda ne dozvoliti istoj da radi?", rekao je Putin.

Putin se, međutim, nije riješio svih starih suradnika. Nekolicina njegovih starijih saveznika još uvijek obnaša visoke dužnosnti, a jedan od njih je i šef Gazproma Aleksej Miller, za kojeg Putin ima samo riječi hvale.

Dok najnovije ankete pokazuju pad u popularnosti Putinove vlade i vladajuće stranke, unatoč čvrstoj kontroli medija iz Kremlja, Putinov dominantan položaj ostaje neosporen. Tako smatra Jevgenij Minčenko, politički konzultant iz Moskve, koji ističe da bez znakova većih zdravstvenih problema Putin na vlasti u Rusiji može ostati još dugo vremena.

Putinov reizbor za predsjednika Rusije u 2018. godini postavio bi i novi poslijeratni rekord (Drugi svjetski rat) u Rusiji, što se vladavine jednog političara na čelu zemlje tiče. Taj rekord zasad drži Leonid Brežnjev, čija je vladavina okarakterizirana kao period velike stagnacije za Rusiju.

Možda je izglednije da ruski predsjednik priprema teren za nasljednika tek za 2024. godinu, a ne 2018. no treba pričekati i vidjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene