452755
452755
452755
452755
452755

AMERIKANCI UPOZORAVAJU Možda se priprema novi nuklearni pokus

Aktivnosti u postrojenju Punggye-ri na sjeveroistoku Sjeverne Koreje mogu značiti prikupljanje podataka nakon pokusa, zatvaranje vrata ili pripremu za novi pokus.

 
 
 
 
Kim Jong Un, predsjednik Sjeverne Koreje (Foto: AFP)
Kim Jong Un, predsjednik Sjeverne Koreje (Foto: AFP)

  Analiza nedavnih satelitskih slika sjevernokorejskog postrojenja za nuklearne pokuse svjedoči o aktivnosti na njegova tri tunela, po američkim istraživačima, što hrani špekulacije o šestom pokusu prije sljedeće obljetnice vladajuće komunističke partije.

Sjeverna Koreja već je izvela dva pokusa ove godine, u siječnju i rujnu, a stručnjaci smatraju da je u stanju izvesti treći, čim se izda naređenje.

Prošli pokusi, poput raketnog ispaljivanja, često su izvođeni prigodom posebnih datuma. Pokus 9. rujna izveden je za obljetnicu osnivanja Sjeverne Koreje, a Pjongjang će u ponedjeljak proslaviti 71. obljetnicu osnivanja Radničke stranke.

Po stranici 38 North Američko-korejskog instituta Sveučilišta Johns Hopkins, satelitske slike od 1. listopada pokazuju aktivnost u postrojenju Punggye-ri, na sjeveroistoku Sjeverne Koreje.

"Aktivnost na sjevernom ulazu gdje je izveden pokus 9. rujna može imati nekoliko ciljeva uključujući skupljanje podataka nakon pokusa, zatvaranje vrata ili pripreme za novi pokus", kažu istraživači u izjavi objavljenoj u petak.

Kretanja su zabilježena i oko zapadnog i južnog ulaza.

"Cilj ove aktivnosti je također nesiguran, smatra se da južna vrata mogu podržati nuklearni pokus jednom kad se odluka donese".

Protiv Sjeverne Koreje u pet navrata uvedene su sankcije UN-a nakon prvog pokusa 2006. ali zemlja ne pokazuje znakove spremnosti za njihov prekid. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se