Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primirje u Južnoj Osetiji: Ivanov odbacio prijedloge EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov odbacio je u ponedjeljak prijedloge Europske unije za postizanje primirja s Gruzijom u Južnoj Osetiji, ocijenivši da Tbilisi o prekidu sukoba treba izravno pregovarati sa zainteresiranim regijama.

'To nije sporazum o primirju', zaključio je Ivanov u razgovoru za američku informativnu tv-postaju CNN u svezi s prijedlogom EU-a za prekid sukoba.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

'Dvije strane su potpisale primirje', rekao je, ocijenivši da je potrebna 'pisana obveza koju će potpisati s jedne strane Gruzija, a s druge Južna Osetija i Abhazija, da ubuduće neće primjenjivati silu'.

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner čija zemlja predsjeda EU-om, stigao je u nedjelju u posredničku misiju u pratnji privremenog predsjednika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Finca Aleksandra Stubba.

Francusko predsjedništvo EU-a predlaže Gruziji i Rusiji plan u tri točke: poštovanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije, trenutačni prekid neprijateljstva i povratak na stanje na terenu kakvo je bilo do sukoba.

Kako navodi Kouchner, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je 'prihvatio gotovo sve prijedloge' EU-a i OESS-a.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebao bi u utorak posjetiti Moskvu gdje će pokušati finalizirati sporazum o primirju.


Gruziji ne treba zatvoriti vrata za ulazak u NATO

Mogućnost ulaska Gruzije u NATO ne treba odbaciti unatoč sukobu između ruskih i gruzijskih snaga u Južnoj Osetiji, ocijenio je njemački ministar obrane u jednom njemačkom dnevnom listu.

'Iz najnovijih događaja ne treba proizići dojam da je Gruziji sada na neograničeno vrijeme onemogućen ulazak u NATO', rekao je Franz Josef Jung u regionalnom dnevnom listu Rheinische Post.
'Moramo privući pozornost Rusije na poštovanje suvereniteta Gruzije prema međunarodnom pravu', dodao je konzervativni ministar, pozivajući obje strane da pokušaju pronaći mirno rješenje krize.

Jung je usto izrazio zabrinutost zbog stanja u Abhaziji, drugoj proruskoj separatističkoj regiji u Gruziji koje su, prema njegovim riječima, dvanaestorica vojnika Bundeswehra koji tamo sudjeluju u promatračkoj misiji UN-a, nazvala "sve lošijim".

Na zadnjem summitu NATO-a početkom travnja, Francuska i Njemačka, uz potporu desetak zemalja, odbile su dodijeliti status kandidata Gruziji i Ukrajini.

Washington je sklon postupnoj integraciji Gruzije u NATO. No proširenje Sjevernoatlantskog saveza do granica Rusije bilo je zadnjih mjeseci razlog ozbiljnih napetosti između Washingtona i Moskve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene