Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob dug pola stoljeća

Primirje s FARC-om traje do 31. listopada - Santos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u utorak je rekao da primirje s pobunjenicima FARC-a koje je dogovoreno 25. kolovoza završava 31. listopada, te da obje strane pokušavaju naći rješenje za sukob koji traje pola stoljeća, nakon što su glasači na referendumu odbacili mirovni sporazum.

"Bilateralno primirje traje do 31. listopada", rekao je Santos u televizijskom obraćanju iz predsjedničke palače.

Pročitajte i ovo Ivan Duque, predsjednik Kolumbije (Foto: AFP) Najavio promjene u politici Izabran novi predsjednik Kolumbije: Predviđa se da će se mijenjati sporazum koji je okončao 50 godina dug rat Ivan Duque (Foto: AFP) Nakon više od 50 godina rata Kolumbija u nedjelju bira predsjednika: Favorit desnice favorit, mir u zemlji nikako da zaživi

"Nadam se da možemo ići naprijed... kako bi konkretizirali odredbe i sporazume koji će nam omogućiti da okončamo taj sukob", rekao je Santos.

On je to izjavio dan nakon što je objavljeno da se pokreću novi pregovori s marksističkom gerilom FARC-a "kako bi došlo do sporazuma i do ispunjavanja sna čitave Kolumbije o okončanju rata", nakon što je mirovni sporazum odbačen na referendumu u nedjelju.

Santos bi se u srijedu, iza zatvorenih vrata, trebao sastati odvojeno sa svojim prethodnicima Alvarom Uribeom i Andresom Patranom koji su vodili kampanju protiv sporazuma. Cilj tih sastanaka je "konstruktivni dijalog u cilju postizanja mira".

Uribe ne želi da se pobunjenicima, a što je navedeno u mirovnom sporazumu, jamče mjesta u Kongresu niti da njihovi vođe dobiju imunitet i budu pušteni iz zatvora. Stoga on i njegovi pristaše - protivnici mirovnog sporazuma - žele da se o njegovim odredbama ponovno pregovara.

Primirje je dogovoreno 25. kolovoza i stupilo je na snagu četiri dana kasnije, te otad nije zabilježen nijedan incident.

Potom je, nakon četiri godine pregovora, potpisan mirovni sporazum 26. rujna, ali su ga da bi stupio na snagu morali odobriti građani na referendumu koji su ga odbacili s 50,21 posto naspram 49,78 posto. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene