Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krv u potocima'

Prijete novim pokoljem: 'Ništa nas neće zaustaviti u našoj osveti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se militanata tiče, njihov rat je tek počeo...

Nakon što su ovog tjedna ubili 147 osoba na kampusu sveučilišta u Garissi, somalski militanti danas su zaprijetili novim krvoprolićem u Keniji, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija Muž iz pakla Tukao i maltretirao suprugu duže od godinu dana: Trljao joj komade suhog kruha po licu i prijetio da će joj odsjeći noge

Ova prijetnja naišla je na oštar odgovor guvernera provincije Garissa. 'Sotonski mentalni sklop Al Shabaaba jest da u Somaliji ubijaju muslimane i Somalce. Ovdje pređu granicu i kažu da ubijaju ne-muslimane. To je vrlo zeznut način razmišljanja', rekao je guverner Nadif Jama.

"Ako Bog da, ništa nas neće zaustaviti u našoj osveti za pogibiju naše muslimanske braće sve dok vaša vlada ne prekine progon i dok sva muslimanska područja ne budu slobodna od kenijske okupacije. Do tog dana krv će teći u potocima u kenijskim gradovima, bit će to dug i strašan rat kojega ćete vi, stanovnici Kenije, biti prve žrtve", poručili su u priopćenju na engleskom jeziku.

Izašli detalji: 'Ne bojimo se smrti, to će svima nama biti dobar provod za Uskrs'

Nadif dodaje kako su militanti skloni jedino destrukciji i stvaranju jaza između muslimana i ne-muslimana. 'To je nešto protiv čega se moramo boriti', rekao je Jama.

Islamisti povezani s Al Kaidom kažu u priopćenju, čiju je vjerodostojnost potvrdio glasnogovornik skupine, da su tijekom napada odvojili muslimane od kršćana a potonje su zatim pobili.

Islamisti spominju i "neopisive strahote", kako kažu, koje kenijske vlasti čine nad muslimanima na jugu Somalije otkako je koncem 2011. počela vojna intervencija protiv pripadnika Al Šebaba te zadnjih desetljeća na kenijskim područjima uz somalijsku granicu, gdje živi velik broj Kenijaca somalijskog podrijetla i Somalijaca.

Napadači u Garissi su htjeli "osvetiti smrt desetaka tisuća muslimana koje su ubile kenijske sigurnosne snage", ističu.

U petak je Nairobi poručio da se neće dati "zastrašiti" islamističkim prijetnjama.

No Al Šebab prijeti novim napadima na "škole, sveučilišta, radna mjesta pa i vaše domove", kako bi kaznili Kenijce zbog izbora sadašnje vlade.

Inače, kenijska policija uhitila je pet osoba dovedenih u vezu s napadom na sveučilišni kampus prošlog utorka u kojem je najmanje 148 osoba izgubilo živote.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene