Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

S najveće planine na svijetu prijete bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Penjači tjedne i tjedne provode na planini, a velio dio vremena su na dijelovima planine koji nemaju zahode.

Nepalski dužnosnici upozoravaju da je izmet koji za sobom ostavljaju penjači na Mount Everestu uzrok onečišćenja i mogao bi dovesti do širenja bolest na najvećem svjetskom vrhu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Ruski vojnici Bijeg od siromaštva Za Rusiju ratuje 15.000 Nepalaca: Koriste ih kao topovsko meso, a mame visokim plaćama

700 penjača i vodiča koji tijekom svake sezone penjanja provode po gotovo dva mjeseca na padinama za sobom ostave velike količine fekalija i urina. Tvrdnje su to šefa nepalskog planinarskog saveza Ang Tsheringa.

Pazite što pušite! Osim nikotina pronađen još jedan smrdljivi sastojak!

U baznom logoru postoje sanitarni šatori i prostor za pohranu fekalija, a spremnici se nakon toga nose u niži dio planine i pravilno prazne. Ali nakon toga penjači provode tjedne aklimatizirajući se u logorima koji su smješteni između baznog kampa i vrha. Tu nemaju toalete što znači da se tu već četiri godine gomila ljudski otpad koji se odlaže u rupe iskopane u snijegu. Obzirom da je riječ o problemu koji bi mogao imati posljedice po zdravlje potebno ga je hitno riješiti.

Iz leda prijete opasni virusi!

A nepalska vlada tek treba razviti strategiju za rješavanje problema fekalija koje ostaju za penjačima. Međutim, već prošle godine vlada je nametnula nova pravila ponašanja prema kojima svaki penjač u bazni kamp pri povratku mora donijeti osam kilograma smeća koliko se procjenjuje da jedan penjač odbacuje na ruti, piše Independent.

Ako ne postupaju u skladu s propisima timovi ostaju bez 4000 dolara depozita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene