Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno nakon 24 godine

Prijateljstva koja ne poznaju granice: Pronašla vojnike koji su joj pomagali tijekom rata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeb Wright, britanski vojnik koji je tijekom rata u BiH bio u službi Ujedinjenih naroda, prije 24 godine djevojčici Đuldini Kurtović poklonio je plišanog medu. Ta gesta obilježila je Đuldin život, koja je nakon rata odlučila potražiti Wrighta, ali i ostale vojnike koji su joj pomogli.

Nezaboravna gesta i danas ih povezuje: Zbog igračke, koju Đuldina i danas čuva, u kontakt su ponovo stupili prije 17 godina. Kurtović je putem Facebooka uspjela stupiti u kontakt i s Peterom Millinsom i još šestoricom vojnika koji su 1993. bili u Kladnju, mjestu u kojem je ona bila tijekom rata.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Đuldina je za Avaz.ba ispričala zašto njezino prijateljstvo s UN-ovim vojnicima traje i trajat će, kako kaže, cijeli život. Za nju, ali i ostalu djecu u Kladnju, Peter i Jeb vječni su prijatelji.

"Te 1993. godine, kao 12-godišnjakinja, dane sam provodila s prijateljima iz ulice, ali ne vani, već u mračnim skloništima. Tog 14. marta 1993. nama, djeci iz Srmaća, sreća je pokucala na vrata. Dva UN-ova transportera našla su se ispred moje kuće, jer se jedan od njih slučajno pokvario. Moja mama napravila je vojnicima čaj i gurabije, a oni su nama dali puno slatkiša i obećali da će doći i narednog dana", ispričala je Kurtović.

Ona i danas čuva ratne fotografije s Jebom, Peterom i drugim vojnicima, koje se mogu vidjeti u videu koji je o njima napravio BBC. "Mjesecima su nam donosili slatkiše, školski materijal, učili nas engleski jezik, a mi bismo u znak zahvalnosti njima poklanjali crteže. Govorili su nam da će mir uskoro doći i da se ne trebamo plašiti", rekla je Kurtović.

Iako su plakali kada su ih Peter i Jeb napustili, oni su zauvijek ostali u sjećanju djece koja su odrasla u ratu. A onda je 2000. godine Đuldina dobila poziv iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Putem Ambasade tražio me Jeb Wright, a ubrzo je stiglo i njegovo pismo. Plakala sam od radosti. Od tog dana uslijedila su brojna pisma, a onda i moje posjete Jebu i njegovoj porodici u Sjevernu Irsku. Jeb je potom s porodicom posjetio Kladanj. I danas imam medvjedića kojeg mi je poklonio", prepričala je Kurtović.

Pronalazak drugih vojnika koji su joj pomagali u Đuldini je izazvalo "jake emocije". Dodala je kako je ovo još jedan dokaz da prava prijateljstva ne poznaju granice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene