Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno optuženi

Prijeti im zatvor: Evo kako su pomogli bombašu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica prijatelja 19-godišnjeg bostonskog bombaša, službeno su optužena za ometanje istrage. Dva Kazahstanca i Amerikanac na sudu u Bostonu upoznata su s optužnicama i pročitana su im njihova prava. Prijete im zatvorske kazne do osam godina.

Nepromišljeni studenti ili pomagači u terorističkom činu. Tri dana nakon bombaškog napada u Bostonu, dva Kazahstanca i Amerikanac iz studentske sobe Džohara Tsarnajeva uklonili su njegovu torbu i prijenosno računalo. Torba puna petardi iz kojih je izvađen barut pronađena je u smeću. Ne zna se gdje je računalo.

Pročitajte i ovo Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike Prešao 16.000 kilometara Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike: Putem je bio opljačkan i otrovao se hranom Slika nije dostupna Istraga i dalje traje U stanu starijeg bostonskog bombaša pronađeni ostaci eksploziva

'Dias Kadirbajev apsolutno odbacuje optužbe. U istrazi je pomagao FBI-ju. Šokiran je i zgrožen nasiljem u Bostonu kao i svi ostali. Nije znao da je Tsarnajev umiješan u bombaški napad', rekao je Robert Stahl, odvjetnik Diasa Kadirbajeva.

>> Policija privela još 3 osobe povezane s bombaškim napadima u Bostonu

Trojac je optužen za ometanje istrage i davanje lažnog iskaza. Na sudu u Bostonu pročitana im je optužnica i upoznati su sa svojim pravima. O krivnji se nisu izjašnjavali. Njihovi branitelji tvrde da nisu znali da je Džohar osumnjičen za napad, a sukladno tome ni da su njegove stvari dokazi. FBI ih ne povezuje izravno s bombaškim napadom. I njihovi roditelji su uvjereni da s bombama nisu imali ništa.

'Šokirani smo. Svi znaju mog sina. Nikad se nije protiv ničega borio. Nikad nije bio u kontaktu s radikalnim islamom. Ne ide u džamiju, osim s nama. U Americi nikad nije bio u džamiji', rekao je Murat Kadyrbayev, otac uhićenog Diasa Kadirbajeva.

FBI tvrdi da su svi znali da je Džohar umiješan u napad, te da su mu htjeli pomoći. Dokaže li se da je FBI u pravu, trojici studenata prijeti zatvorska kazna do osam godina i novčana kazna od 250 tisuća dolara. O eventualnoj jamčevini odlučivat će se naknadno. Tužiteljstvo tvrdi da bi sva trojica mogla pobjeći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene