Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prihvaćena deklaracija o prioritetima zaštite okoliša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri i predstavnici izaslanstava 51 zemlje iz UNECE regije, koja obuhvaća zemlje Europe, kavkaske zemlje, SAD i Kanadu, prihvatili su u Beogradu deklaraciju kojom se određuju prioriteti u zaštiti okoliša u idućih pet godina u procesu "Okoliš za Europu" (Environment for Europe, EfE).

"Pred nama je nastavak zajedničkog rada, daljnje usuglašavanje zakonodavstva u području okoliša, izgradnja kapaciteta i kontinuirano praćenje stanja okoliša", kazao je u završnici trodnevne konferencije ministar zaštite okoliša Srbije Saša Dragin.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Delikatna situacija Što će reći Kremlj? Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije Ilustracija MANIPULACIJA Veliko istraživanje: Pogledajte na čemu nas trgovci najviše varaju

Proces "Okoliš za Europu" osigurao je važan i iznimno vrijedan okvir za daljnja poboljšanja u zaštiti okoliša, kazao je ministar okoliša Portugala, predsjedavajuće zemlje Europskom unijom, Francisco Nunhes Correira.

"Europska unija je ponosna zbog toga što ima ključnu ulogu u ovom procesu i dalje će podržavati reforme u području zaštite okoliša u UNECE regiji", kazao je Correira.

Izaslanstva su na konferenciji podržale jačanje regionalne suradnje, daljnji razvoj paneuropske ekološke mreže, kao i usuglašavanje zaštite bioraznolikosti s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda s klimatskim promjenama, a pozdravljeno je i osnivanje Regionalnog centra za praćenje klimatskih promjena u regiji jugoistočne Europe u Beogradu.

U završnici konferencije istaknuto je da su postignuti značajni
rezultati u procesu pristupanja podregije EU, kao i da je nužno
ojačati institucionalne i zakonske kapacitete za usuglašavanje sa zakonodavstvom EU, u smislu provedbe multilateralnih sporazuma u području zaštite okoliša.

Šesta ministarska konferencija "Okoliš za Europu" u svom trodnevnom radu okupila je 51 državno izaslanstvo, među kojima i izaslanstvo Hrvatske, te više stotina predstavnika različitih organizacija i nevladinih udruga.

Sljedeća ministarska konferencija održat će se u Kazahstanu 2001. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene