Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni kriv ni dužan

FOTOGRAFIJA MU UNIŠTILA ŽIVOT U jednom danu zaprimio 1.000 prijetećih poziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mark Oberholtzer zamijenio je svoj stari kamionet za novi i sigurno se nije nadao da će zbog tog poteza morati brinuti za sigurnost svoje obitelji.

Muškarac čiji se kamionet pojavljuje u jednom džihadističkom videu podnio je tužbu protiv trgovca automobilima u Teksasu jer je preprodao njegovo vozilo bez skidanja logotipa i telefonskog broja njegove tvrtke što mu je, tvrdi, uništilo život.

Pročitajte i ovo Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima (Foto: AFP) - 1 zarobili pilota Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima: Sirija i saveznici gotovo svakodnevno bombardiraju Idlib Sirijski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) EU nema rješenje Berlin o povratku džihadista u matične zemlje EU-a: "To je iznimno teško provesti, potrebne su nam informacije koje nemamo"

Vozilo se pojavljuje u džihadističkom videu snimljenom u prosincu 2014., a fotografija vozila završila je na Twitteru.

Mark Oberholtzer je objasnio da je svoje staro vozilo mijenjao za novi model u listopadu 2013. Iako je sam krenuo skidati logotip, zaustavio ga je prodavač uz poruku da bi mogao uništiti boju na vozilu i da oni imaju bolje sredstvo za uklanjanje.

MOŽE I GORE Nakon poraza IS-a, Zapad bi se mogao suočiti s još većom prijetnjom

O spornoj fotografiji obavijestila ga je njegova tajnica 17. prosinca 2014. Do kraja dana, njegov ured koji se bavi vodovodnim poslovima, ali i on osobno zaprimili su više od tisuću telefonskih poziva, navodi se u tužbi.

Pozivi su, kaže Mark, u velikoj mjeri bili uznemirujući i sadržavali brojnje prijetnje nasiljem, uništavanjem imovine, ozljedama pa čak i smrću. Njegova tajnica bojala se odlaska u ured, a on je bio u strahu za sebe i svoju obitelj.

Vozilo poslano u Tursku

Na devet dana obitelj je zato odveo u drugi grad kako bi izbjegli neprijateljske napade. To vrijeme iskoristio je da stupi u kontakt s prodavačem automobila kako bi razgovarali o nastaloj situaciji, a on mu je rekao da nikad nije ni taknuo kamionet koji je poslao u Dallas.

Izvješće o kretanju vozila pokazalo je da je prodano na aukciji u Teksasu u studenom 2013., a onda iz Houstona poslano u Tursku sljedeći mjesec, piše Independent.

Zbog ogromne medijske pozornosti njegov život postao je kaotičan, a posjetio je FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti čiji su ga agenti savjetovali da se zaštiti jer 'vani ima ludih ljudi'.

I godinu dana nakon objave fotografije, Mark prima prijeteće telefonske pozive, a zbog prijevare, grube nepažnje, narušavanja privatnosti i obmanjujuće trgovine od prodavača automobila traži odštetu od milijun dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene