Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine 'komada' na podu

To su najveće puzzle koje možete zamisliti - ali za njih nema uputa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je priča o Evi, čudovištu iz Jurskog mora.

To su najveće puzle koje možete zamisliti, samo za njih nema uputa. Stotine kostiju leže na podu Prirodoslovnog muzeja u Oxfordu, a zadatak da ih složi pripao je dr. Hilary Ketchum, piše u nedjelju BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na dodjeli nagrada Spirit Paul Rudd uhvatio Evu Mendes za grudi... Slika nije dostupna 'Pravna' država bez rješenja Maloljetni delikventi maltretiraju selo, nitko im ništa ne može?!

Više od sat vremena potrebno je da se rekonstruira kostur Eve, golemog plesiosaura iz Jurskog mora, dugog vrata i ogromnih peraja.

Plesiosauri su više od sto milijuna godina vladali oceanima prije nego što su izumrli zajedno s dinosaurima.

Unatoč dominaciji u prapovjesnim morima, još je uvijek puno nepoznanica o njihovoj biologiji, anatomiji i evoluciji.

Radi se o vrlo neobičnim stvorenjima, kaže dr. Ketchum koja vodi brigu o geološkim nalascima. "To je vrsta gmaza povezanog s ostalim reptilima poput dinosaura, krokodila, ihtiosaura i kornjača, ali još uvijek nismo posve sigurni gdje ih smjestiti u široj slici", dodala je.

Ostatke 160 milijuna godina stare Eve pronašla je 2014. skupina arheologa amatera u kamenolomu Must Farm blizu britanskog grada Peterborougha.

Otkrivena je u vrlo starom sloju Zemlje, pojasu stijena iz vremena jure koje su nekoć ležale ispod oceana i sadrže fosile morskih životinja kao što su plesiosauri i ihtiosauri.

"Moguće je da se radi o posve novoj vrsti, ali čak i da nije, radi se o vrlo rijetkoj životinji. Tek je nekoliko fosila plesiosaura, posebno ovako dobro očuvanih", dodala je. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene