Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vampiromanija

Priča o Drakuli: Znate li tko je bio Vlad Tepeš?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata je činjenica kako je vampiromanija zahvatila cijeli svijet.

Zato ne čudi što je milanska izložba ''Drakula i mit o vampiru", podijeljena na povijesni i književni dio, izazvala neviđen interes javnosti. Izložbom se ujedno obilježava 100. obljetnica smrti irskog pisca Brama Stokera, autora legendarnog romana o Drakuli.

Pročitajte i ovo Hrvati pomažu djeci u Africi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Udruga koja mijenja živote Put nakon kojeg nisu mogle biti mirne: Dvije prijateljice pomažu afričkoj djeci da se obrazuju i izvuku iz siromaštva Kristijan Validžić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Spas je našao u sportu Zanemaren od roditelja, zlostavljan i odrastao na ulici: "Da nije bilo košarke, ne znam bih li bio ovdje danas"

Mnogi princem tame smatraju slavnog rumunjskog vojvodu Vladu Drakulu odnosno Vlada Tepeša koji je živio u 15. stoljeću. Bio je vladar Vlaške i prema legendi dao je ubiti preko 50 tisuća ljudi. I Coppolin film vjerno je pratio roman Brama Stokera. Čak i danas 20 godina od filma još uvijek glasi za jednu od najboljih ekranizacija romana o Drakuli. Ljubitelje ovog filmskog ostvarenja na izložbi će sigurno razveseliti izloženi Coppolin scenariji.

>> Evo kako Rumunjska razvija turizam: Charles i Drakula su rođaci!

No, legenda o Drakuli nije zahvatila samo filmsku, već i modnu industriju. Mnogi su dizajneri inspirirani Drakulom, što možemo vidjeti na brojim modnim pistama. Tu je i sekcija ''vampirski dizajn" koja donosi prikaz kuće kakvu bi Drakula uredio da je živ.

Mit o grofu Drakuli mijenjao se i s kinematografskog gledišta još od prvih filmova iz 1922. kada se igrom sjene stvarao dojam horora, pa sve do danas kada se potpuno komercijalizirao kao što možemo vidjeti u "Sumraku Sagi". Ako se nađete u Milanu, svakako posjetite izložbu koja traje do kraja ožujka. Što vas sve očekuje, pogledajte u videu.

Više u prilogu in Magazina!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene