Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bojim se'

'Neću živjeti u Norveškoj ako Breivik ne dobije doživotni zatvor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Bojim se. Sama pomisao na to da bih mogao provesti noć na Utoyi, zatvoriti oči u mraku, u meni izaziva strah', rekao je uoči suđenja jedan od studenata koji je preživio napada Andresa Breivika.

Preživjeli 26-godišnji student Per Anders Langerod se tijekom ubilačkog pohoda Andresa Breivika sakrio među stijene. Kada je vidio da će Breivik početi pucati prema njemu, zaronio je u fjord. Breivik ga je vidio i počeo pucati u njega. Langerod je ispričao kako je plivao pod vodom dok ga pluća nisu zaboljela. Kada je izronio pridružio se preživjelima koji su se držali za improviziranoj splavi. Spasioci su ga pronašli samo u donjem rublju, dok mu je koža od hladnoće poplavila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže se svjedoci Zagrebačka policija traži svjedoke prometne nesreće: Jeste li što vidjeli? Autobus sletio s nadvožnjaka u Veneciji - 1 Tragedija u Italiji Svjedok strašne autobusne nesreće: "Vriskovi su se pretvorili u mrtvačku tišinu od koje se ledila krv"

Devet mjeseci nakon tragičnog događaja na norveškom otoku Utoyi, na kojem je prošle godine u srpnju Breivik ubijao mladež stranke rada koji su kampirali na otoku, čeka se suđenje Breiviku, a Langerod je dozvao bolna sjećanja na taj ljetni dan.

>> 'Uperio je u mene pušku i gledali smo se u oči. Napravio mi je rupu u bedru'

Cijeli je sudski proces nazvao cirkusom i kazao kako ne želi biti u zemlji dok on traje. 'Žrtve se moraju zaštiti od medija, od svih problema i tema vezanih za suđenje', rekao je Langerod. Objasnio je kako se želi zaštititi od onoga što bi mogao čuti tijekom Breivikova svjedočenja, koje će biti emitirano na televiziji.

Ispričao je da će se na dva tjedna preseliti u Berlin i usredotočiti se na studij. 'Ja moram nastaviti normalno živjeti', kaže student te pojašnjava kako će za to morati 'pobjeći iz tog cirkusa'.

Nakon spašavanja, Langeroda su donijeli u luku Utvik gdje mu je pružena potrebna pomoć. On se od nemilog događaja u sebi bori s konceptom pravde i osvete te doživotnim zatvorom za Breivika koji je priznao ubojstvo 77 osoba u napadu bombom u Oslu i pucnjavi na Utoyi.

'Uistinu nisam bio siguran podupirem li doživotni zatvor, ali to se promijenilo', kaže Langerod. Sada smatra da za kažnjavanje Breivika neće biti dovoljna 21 godina zatvora kolika je maksimalna kazna prema norveškom zakonu. 'Ne želim riskirati susret s Andresom Behringom Breivikom u podzemnoj željeznici za 20 godina. To za mene nije opcija', zaključio je Langerod. Doživotna kazna će, smatra, dati njemu i drugim preživjelima barem neku sigurnost.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene