Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 13 godina suđenja

VOJISLAV ŠEŠELJ NIJE KRIV - Oslobođen po svih devet točaka optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju danas je izrekao prvostupanjsku presudu Vojislavu Šešelju.

Vojislav Šešelj oslobođen je po svih devet točaka optužnice. Sudsko Vijeće je odlučilo da Šešelj nije kriv ni za jednu točku optužnice. S obzirom na oslobađajuću presudu po svih devet točaka optužnice Šešelj je sada slobodan.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Proglašen krivim Šešelj dobio kaznu od 10 godina zatvora, ali već ju je odslužio

Reakcije na presudu Vojislavu Šešelju donosimo u Vijestima Nove TV u 17.00 sati. Andrija Jarak javit će se uživo iz Vukovara, a Ivana Petrović iz Beograda. Vijeće je konstatiralo kako Šešelj nije kriv za ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje, protjerivanje, nečovječna djela, bezobzirno razaranje, pljačku imovine.

Tijekom obrazloženja vijeće je utvrdilo kako užiteljstvo nije uspjelo dokazati navode protiv Šešelja, a čak ja isticalo i navodnu pristranost tužiteljstva prilikom iznošenja dokaza.

13 godina suđenja

Trinaest godina nakon predaje Vojislava Šešelja haškom sudu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao prvostupanjsku presudu vođi srpskih radikala optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1991. do 1993. počinjene protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH.

Vojislav Šešelj u pritvoru je završio 24. veljače 2003. godine, a vođa srpskih radikala postupak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) iskoristio je za ismijavanje haškog suda i opstruiranje postupka u kojem mu se sudilo za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata koje je počinio među ostalim i huškačkim govorima.

Suđenje je počelo u studenom 2007. godine, a završilo u ožujku 2012. nakon nešto više od četiri godine izvođenja dokaza.

Na suđenju je tužiteljstvo izvelo 72 svjedoka kako bi dokazalo da je Šešelj poticao na progon, etničko čišćenje i ubojstva. Tužitelji su kao svjedoke izveli brojne žrtve, uključujući preživjele masakra na Ovčari i u Voćinu u kojem su sudjelovali Šešeljevi dobrovoljci. Svjedočili su i prognani Hrvati iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci.

Haško tužiteljstvo u završnim je riječima prije četiri godine zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Šešelj, koji je odbio pojaviti se u haškoj sudnici na izricanju presude, poručio je dva tjedna uoči njezina objavljivanja kako ga presuda ne zanima te je najavio žalbu na presudu 'kakva god bila'.

Šešelj je na uvjetnoj slobodi od studenoga prošle godine kada ga je haški sud pustio zbog pogoršanog zdravstvenog stanja odnosno jetrenih metastaza raka debelog crijeva. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene