Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presudu dočekala uz iPad

Julija Timošenko osuđena na sedam godina zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski sud presudio je da je bivša ukrajinska premijerka prekoračila ovlasti.

Ukrajinski sud je Juliju Timošenko osudio na sedam godina zatvora, koliko su tražili tužitelji. Bivšoj premijerki sudilo se zbog toga što je 2009., bez odobrenja vlade koju je predvodila, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

Osim što je dobila zatvorsku kaznu, Timošenko će morati vratiti 186 milijuna dolara koliko je državna kompanija izgubila nakon spornog ugovora. Nakon čitanja presude Timošenko je rekla da će ustrajati u obrani svog imena te je dodala kako se Ukrajina vratila u vrijeme Staljinove represije.

Tijekom čitanja presude, koje je trajalo nekoliko sati, Timošenko je samo zurila u svoj iPad i povremeno šaputala sa svojom kćeri Evgenijom Carr, piše BBC.

Europska unija u rujnu je izrazila zabrinutost zbog suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki koje je nazvala 'ozbiljnim pitanjem' koje bi moglo utjecati na trgovinske pregovore s Kijevom. Europljani sumnjaju da se suđenjem Timošenko želi ukloniti neugodnu suparnicu sadašnjoj vlasti.

Timošenko pak suđenje naziva osvetom sadašnjeg predsjednika države Viktora Janukoviča, a prilikom dolaska na sud na izricanje presude kazala je kako 'svi dobro znaju da presudu ne objavljuje sudac nego predsjednik Janukovič.' (Hina /J.G./ A.E.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene