442062
442062
442062
442062
442062

ZAVRŠENA TALAČKA KRIZA Spašeno 14 ljudi, odgovornost preuzela Islamska država

  • , 02.07.2016., 07:23
  • Autor:
  • komentara

Pucnjava u opkoljenom restoranu u glavnom gradu Bangladeša Dhaki prestala je u subotu, a pripadnici specijalnih snaga oslobodili su između deset i četrnaest talaca koji su još bili u zgradi, rekao je policijski dužnosnik.

 
 
 
 
Prestala pucnjava u opkoljenom restoranu u Dhaki (Foto: AFP)
Prestala pucnjava u opkoljenom restoranu u Dhaki (Foto: AFP)

Naoružane osobe napale su restoran u diplomatskoj četvrti Dhake u petak navečer i zarobile 20 talaca, među kojima je bilo i stranaca, prije nego što je policija upala u zgradu osloboditi zarobljene. Napadači su s pripadnicima snaga sigurnosti razmjenjivali vatru još nekoliko sati nakon napada.

Iako nadležna policija nije otkrila o kojem broju je riječ, govoreći o spašenim taocima, japanski šef kabineta sigurnosti, objavio je kako je iz restorana spašeno 12 ljudi. Mediji javljaju kako je spašeno 14 osoba. Napad na restoran u poslovnoj četvrti izvela su osmorica napadača, od kojih je njih šestero usmrćeno tijekom razmjene vatre s policijom. Još uvijek nije poznato gdje se nalaze dvojica preživjelih napadača.

Prema posljednjim informacijama u napadu na restoran u poslovnoj zoni Dhake u Bangladešu teroristi su u petak navečer zatočili najmanje 20 osoba. U pokušaju spašavanja zatočenika smrtno su stradala dva policajca. Oko 40 ljudi je ozlijeđeno, piše CNN.

Zamjenik direktora bataljuna za brzo djelovanje, Mizanur Rahman Bhuiyan rekao je da je jedan stranac, vjerojatno Japanac, bio među onima koji su uspjeli pobjeći kad je više od stotinu specijalaca pokrenulo operaciju oslobažanja restorana u Dhaki.

Savjetnik bangladeškog premijera šeika Hasine Gower Rizvi rekao je da su pripadnici snaga sigurnosti pokušali pregovorima prekinuti krizu.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država koja je objavila fotografije tvrdeći da je najmanje jedan stranac ubijen u napadu na restoran. Islamska država objavila je da su poginule 24 osobe, no bangladeška policija to je opovrgnula objavivši da su poginula dva policajca te da je najmanje 20 osoba ranjeno.

U tri godine ubijeno 50 osoba

Među taocima ima državljana Italije i Indije. Talijanska državna televizija objavila je kako se pretpostavlja da je među taocima bilo sedam talijanskih državljana, pozivajući se na izjavu talijanskoga veleposlanika u Dhaki Marija Palmu koji je rekao da je riječ o poslovnim ljudima.

Glasnogovornik japanske vlade rekao je da je 12 osoba oslobođeno, ali da se ne zna ima li među njima Japanaca.

Bangladeš je pogođen nizom napada pri čemu su se uglavnom koristile mačete, a ne vatreno oružje, a mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina u ovoj uglavnom muslimanskoj zemlji sa 160 milijuna stanovnika.

U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napadi se uglavnom pripisuju džihadističkim skupinama.(Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se