Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijes prevarene žene

Zbog milijunskog duga prerušena proganja 'muškarca iz Jugoslavije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije 20 godina Katherine Underwood započela je vezu s Budmirom Drakulićem koji je tvrdio da je sveučilišni profesor. Osam mjeseci kasnije zatražio je prvi novac i polako joj uzeo sve što ima.

Katherine Underwood (52) godinama je progonila svog bivšeg dečka koji ju je prevario za 1,6 milijuna dolara. U svojoj borbi za pravdu otišla je toliko daleko da se prerušavala dok ga je slijedila.

Pročitajte i ovo Uhićen Hrvoje Vojković Hrvoje vojković Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane Hotel New Yorker u New Yorku Našao rupu u zakonu pa pet godina živio besplatno u hotelu, a onda zbog pohlepe sam sebe zeznuo

Na sudu je dobila tužbu za prijevaru protiv Budimira Drakulića (64), izumitelja medicinskih uređaja. On se na presudu žalio i izgubio. Drakulić joj je odbijao vratiti novac, a ona je odlučila napraviti sve da ga dobije natrag, piše Daily Mail.

Kako nije mogla priuštiti nekoga tko bi ga pratio, prevarena žena pokrenula je vlastitu istragu. 'Želim svoj novac natrag, želim pravdu, ne želim da slobodno šeće', rekla je.

Prema sudskim dokumentima, Drakulića je upoznala u veljači 1994. godine u luksuznom skijalištu u Aspenu gdje je radila. Rekao joj je da je podrijetlom iz Jugoslavije, ali da živi i radi u Kaliforniji kao profesor i biomedicinski inženjer.

Mjesec dana kasnije Drakulić se vratio u Aspen i pozvao ju van. Već prvi dan izjavio joj je ljubav, te je obasuo pažnjom i ljubavlju. Pridobio ju je iako na početku nije padala na njegov šarm.

Počelo je s posudbom od 5000 dolara

Osam mjeseci kasnije zamolio je da mu posudi 5000 dolara za alimentaciju. Nakon toga trebao je još novaca i zamolio da mu ih uplati na žiro račun njegove majke.

U siječnju 1995. nije joj vratio novac kako je obećao, nego je tražio još. Tada joj je priznao 'istinu': Radio je na tajnom vladinom projektu u zrakoplovnoj bazi Edwards i trebao je novac da ga dovrši. Kada to napravi vlada će mu, rekao je tada, isplatiti 10 milijuna dolara.

Tijekom cijele 1995. godine Drakulić je 'volio' Underwood i tražio još novaca. Tvrdio je da će oboje izgubiti sve ako ne dovrši projekt.

Kada bi mu odlazila u posjet, Underwood se s Drakulićem nalazila u hotelu Palmdale blizu baze Edwards. Znao ju je nazvati navečer i reći da se iskrao iz baze samo kako bi se čuli.

U listopadu 1995. se Underwood odlučila osigurati i od Drakulića zatražila da potpiše izjavu kojom joj obećaje vratiti 300 tisuća dolara. Pristao je.

Na kraju joj je uzeo sve što je imala - preko 410 tisuća dolara, a ona se morala zadužiti kod brata. Iduće tri godine Drakulić je proveo smišljajući opravdanja zašto joj ne može vratiti dug.

Čekala ga 10 godina, pa otkrila istinu

U siječnju 2000. godine rekao je da će projekt sigurno završiti i dobiti novac, te ju pozvao na sastanak u Washingtonu.

Ona je čekala 10 dana, a on se nije pojavio zbog čega je u panici nazvala zajedničkog prijatelja. Tada je doznala da Drakulić već 10 godina nije radio za bazu Edwards, kao ni na sveučilištu. Ispostavilo se da u Los Angleseu ima tvrtku koja razvija EKG uređaje. Taj grad bio je njezina iduća postaja. Našla ga je na lekcijama na teniskim terenima i shvatila da je sve bilo laž. Podigla je tužbu i utvrdila da joj duguje 364 tisuće dolara plus kamate.

Suđenje je zaustavljeno pola sata prije početka, kada je Drakulić proglasio osobni bankrot. Njezini odvjetnici uspjeli su uvjeriti sud da mogu dokazati prevaru i kako dugovi nastali prevarom ne mogu biti izbjegnuti zbog bankrota.

Sud je na kraju utvrdio da je Drakulić ženi lagao i odredio da joj mora vratiti 600.404 dolara plus kamate, kao i dodatnih 200 tisuća dolara za duševne boli.

Za odvjetnike zarađivala čišćenjem

Iako se nakon pravomoćne presude 2002. godine Underwood poveselila da će dobiti novac, to se nije dogodilo, a odvjetnici su shvatili da Drakulić nema nikakav novac na svoje ime.

Žena se nije predavala. Za odvjetničke račune zarađivala je konobarenjem i čišćenjem, a Drakulića je pratila sama.

Saznala je sljedeće - njezinim novcem on je financirao patent biomedicinske tehnologije za raznavanje signala srca i mozga među pozadinskim smetnjama, ali taj patent je prebacio na privatnu tvrtku za koju je radio, a novac su mu isplaćivali na dvije tvrtke koje je otvorio.

Drakulić je na sudu tvrdio da je sve njegove račune platila kćer Irena, ali nije znao odakle joj novac. Između 2004. i 2007. Underwood je, uvjerena da Drakulić negdje ima novac, putovala u Los Angeles gdje bi ga prerušena pratila. Nadgledala je zgradu gdje je radio, pratila ga do banke, teniskih terena, na ručkove.

Prerušena je sjedila do njega i slušala ga kako se hvali o prevari.

Ne zna kako se uplela u sve to

Na kraju je tvrka na koju je prebacio patent završila pod istragom zbog prevare ulagača, a odvjetnik koji je upravljao Drakulićevim tvrtkama osuđen je zbog manipulacije tržišta. Drakulić pak nije bio među optuženima, a 2009. osnovao je novu tvrtku koja mu je u dvije godine isplatila 400 tisuća dolara.

'Bila sam opsjednuta. Želim svoj novac natrag. Zbog stresa sam imala krvave čireve na želucu. Srušila sam se i završila u bolnici dva puta. Obuzeo me stres', ispričala je prevarena žena.

Sud je 2012. godine potvrdio presudu, a zahvaljujući kamatama iznos duga popeo se na 1,6 milijuna dolara. Potrošila je više od 20 godina i sav novac kako bi vratila ono što joj je bivši dečko uzeo.

'Ja sam samo djevojka iz Južne Karoline. Ne znam kako sam se uplela u sve to', zaključila je Underwood.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene