Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetio ubojstvom

PREPOZNAO GA DJED 'On je samo mali dječak. Oni ga koriste kao štit'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječak koji se vidi na kraju najnovijeg ISIS-ovog videa sin je žene iz Londona koja se preobratila na islam i otišla u Siriju prije nekoliko godina, tvrdi njezin otac.

Henry Dare, Nigerijac koji je 1987. doselio u Britaniju, kaže da je u zastrašujućem videu u kojem dječak prijeti ubojstvom prepoznao svog unuka, jednog od sinova svoje kćeri Khadijah. Dječak Isa već je ranije korišten u propagandnim videima ISIS-a. Već je fotografiran kako s majkom pozira dok u rukama drži pušku AK-47.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci

'Ne mogu ga se odreći. On je moj unuk. Dobro ga poznajem', rekao je Dare. Ovaj se dječak pojavio u videu u trajanju od 11 minuta koji je objavljen u nedjelju, a u kojem se mogu vidjeti pogubljenja pet osoba za koje se tvrdi u videu da su britanski špijuni u ISIS-u i u kojem se Velikoj Britaniji prijeti novim napadima.

'On ne zna ništa. On je samo mali dječak. Oni ga koriste kao štit', smatra njegov djed.

Kada su ga pitali je li razgovarao s unukom telefonski, kazao je da se dječaku uopće ne sviđa tamo gdje živi, a to je na području Sirije u ISIS-ovim rukama.

Khadijah Dare,koja je odrasla u Londonu, preobratila se na islam dok je bila tinejdžerica, a potom otišla u Siriju. 2014. Jednom je prilikom na Twitteru je objavila fotografiju svog tada četverogodišnjeg sina Ise, kako pozira s puškom AK-47.

Njezin otac ispričao je kako je krštena i zvala se Grace, prije nego je prešla na islam. 'Ignoriram njezine pozove jer je osramotila našu obitelj i sebe', rekao je.

Voljela je ići u crkvu, studirala je medije, film, obožavala je gledati nogometne utakmice na televiziji.

Netom prije nego je navršila 18 godina Grace je došla kući i objavila da je sada muslimanka, prisjetila se njezina majka.

U Siriji je upoznala i udala se za muškarca Abu Bakra iz Švedske. Vjeruje se da je on kasnije poginuo.

Policija nije mogla potvrditi tvrdnje o tome tko je dječak videa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene