Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na popisu natraženijih zločinaca

Preminuo šef ustaške policije Milivoj Ašner

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši šef ustaške policije u Požegi Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih ratnih zločinaca s popisa Centra Simona Wiesenthala, preminuo je u Klagenfurtu u 98. godini.

Ašner je preminuo još 14. lipnja u Caritasovom domu u Klagenfurtu, kazao je direktor tamošnjeg Caritasa Viktor Umelko u ponedjeljak na upit APA-e. Ašner, rođen u Daruvaru, bio je na popisu deset najtraženijih ratnih zločinaca Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema.

Milivoj Ašner navodno je bio odgovoran za progone i deportacije stotina Srba, Židova i Roma tijekom Drugog svjetskog rata dok je bio zapovjednik ustaške policije u Požegi. Po završetku Drugog svjetskog rata Ašner se sklanja u Austriju te uzima novo ime Georg Aschner. Godine 1992. vraća se u Hrvatsku, u Požegu, i tamo živi sve do 2004. kada se vratio natrag u Klagenfurt.

Republika Hrvatska 2005. optužila je Ašnera za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te zatražila njegovo izručenje, što je Austrija odbila s obrazloženjem da zbog teške demencije nije u stanju pratiti suđenje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene