Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otac MIDI protokola

Preminuo tvorac Roland ritam mašina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ikutaro Kakehashi, inženjer i poduzetnik koji je iskoristio neispravan tranzistor za generiranje karakterističnog zvuka Roland TR-808, ritam mašine koja je transformirala suvremenu glazbu, umro je u subotu u Japanu.

Inžinjer, poduzetnik, osnivač Roland Corp, izumitelj legendarnih ritam mašina i otac MIDI standarda koji je promjenio svijet glazbe, napustio nas je u 87. godini.

Pročitajte i ovo Morski pas pronašli tijelo Morski pas napao i ubio tinejdžera blizu plaže koju obožavaju turisti Majka mladića u Srbiji polila benzinom i zapalila - 1 strava kod susjeda Preminuo mladić kojeg je majka polila benzinom i zapalila: "Ni da pita je li živ, a pred njezinim je očima gorio i vrištao"

Najpoznatiji u svijetu je, između ostaloga, zbog svoje Roland serije TB 303, TR-808 i TR-909 zaslužne za nastanak i produkciju brojnih hip-hop, house, techno traka, ali i mnogih ostalih žanrova. Specifičan zvuk Rolanda TR-808 s vrlo niskom bas frekvencijom, sintetičkim zvukom udaraljki, neobičnim zvukom pljeskanja i "kravljim zvonom" s vremenom se našao u toliko hit pjesama da je zaslužio status ikone u glazbenoj produkciji i do kraja 80-ih redefinirao hip-hop i elektronsku glazbu. O ovoj ritam mašini snimljen je i zanimljiv film "808 The Movie". 

Michael Jackson, Prince, Marvin Gaye, Kanye West, Beyoncé, Madonna, Eminem, Afrika Bambaataa & Soulsonic Force, Public Enemy su samo neki od poznatijih glazbenika koji su doslovno nastali i nastavili svoje karijere zahvaljujući 808-ici. Neki od njih su čak i više puta spominjali famoznu ritam mašinu u svojim pjesmama.

Nažalost, samo 12 tisuća tih mašina je napravljeno jer, zbog napretka industrije, nestalo je defektivnih tranzistora koje je Kakehashi koristio kao osnovu.  Tek 2013. godine, Ikutaro Kakehashi i Dave Smith dobili su počasni "Technical GRAMMY" za tehnički doprinos razvoju MIDI protokola. MIDI protokol je komunikacijski sustav koji danas koristi velika većina instrumenata i zvučnih uređaja. Neizmjerno je pomogao pojednostavljivanjem i olakšavanjem fleksibilnosti glazbenika i studija.

"Glazba je stara kao i pastiri sa svojim frulama, a danas je jednako nova kao i doba svemira.", napisao je Kakehashi u svojoj autobiografiji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene