Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK ŠEFOVA EU

Orešković: 'Očekujemo da će glavno pitanje biti aktivacija članka 50'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinje summit Europske unije na kojem će Brexit biti glavna tema. Na skupu će biti i premijer Tihomir Orešković.

U Bruxelles su stigli šefovi država ili vlada na sastanak na kojem će raspravljati o Brexitu. Na sastanak je stigao i hrvatski premijer Tihomir Orešković koji je kazao kako na sastanku s britanskim premijerom, Davidom Cameronom očekuje da će biti govora o aktivaciji članka 50. i pokretanju postupka izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

'Očekujemo da će glavno pitanje biti aktivacija članka 50., Cameron je već rekao da to ne planira on pokrenuti, već nova vlada, a vidim da bi Europska unija to htjela učiniti što prije', kazao je Orešković.

Poruka koju su Britanci poslali svojim referendumom o izlasku iz EU-a je poruka da Europi treba promjena, izjavio je hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković. Napominje kako izlazak Velike Britanije iz Europske unije hrvatski građani ne bi trebali osjetiti.

"Glavna poruka koju su Britanci poslali jest da se Europa treba mijenjati, da tu nešto nije štimalo i sada trebamo vidjeti kakve promjene trebamo", rekao je Orešković novinarima

"Mislim da će EU opstati i trebamo ponovno zajednički potvrditi ciljeve i način na koji ćemo zajedno ići naprijed", dodao je Orešković po dolasku na summit čelnika EU-a.

Sastanak na vrhu uglavnom će biti posvećen ishodu britanskog referenduma na kojem su birači glasali za izlazak iz EU-a.

'Sad svi čekamo, svi se trebamo smiriti, sve su to spekulacije, i naš guverner je rekao kako je na kraju ovo plus za nas, finacijski dio je stabilan za nas. U turizmu nema puno promjena ove godine, svi koji su planirali doći će ove godine. Treba se skulirati, meni je glavna poruka da se EU treba promijeniti, Britanci su poslali poruku da nešto tu nije štimalo. EU će opstati, ali moramo zajedno naprijed', kazao je Orešković.

Orešković je rekao kako ne očekuje da će britanska odluka imati negativne posljedice za zaduživanje Hrvatske. "Kamate neće početi rasti, novac bi mogao ostati dosta jeftin", ocijenio je Orešković.

Dodao je da ne očekuje negativne posljedice što se tiče dolaska britanskih turista ovoga ljeta na Jadran. "Oni koji su planirali doći, doći će", rekao je premijer.

Tehnički premijer Orešković odgovorio je i na pitanje koliko ima smisla da Vlada u saborsku proceduru šalje nove zakone?

'Situacija je teška, Sabor bi trebao raditi do 15. srpnja. Zadnja sjednica imat će 20 točaka. Mi smo poslali te neke zakone, a sada je na saboru kako će raditi do 15 srpnja. Mi znamo, kao tehnička Vlada, što nesmijemo,a što smijemo. Nekakve zakone ćemo trebati poslati i nadam se da će Sabor raditi svoj posao', kazao je Orešković.

Na pitanje sprema li se na izbore, kao i na ono planira li na izbore s Mostom, Orešković je odgovorio kako još razmišlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene