Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lošiji rezultat nego prije četiri godine

Angela Merkel uz pomoć koalicije ostaje na vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokršćanska unija CDU/CSU i Liberalno demokratska stranka (FDP) osvojile su, prema prvim rezultatima izlaznih anketa vodećih njemačkih medija, dovoljnu većinu za formiranje koalicijske vlade na parlamentarnim izborima u Njemačkoj, i sljedeće se četiri godine može očekivati vladavina demokršćansko-liberalne vlade s dosadašnjom kancelarkom Angelom Merkel na čelu.

Prema prvim izlaznim anketama državne postaje ARD, unija CDU/CSU osvojila je 33,5 posto glasova, što je nešto manje nego na posljednjim izborima (minus 1,7 posto), ali s obzirom na to da je poželjni demokršćanski koalicijski partner FDP osvojio 15 posto, odnosno čak pet posto više nego prije četiri godine, ove dvije stranke osvojile su dovoljno mjesta za većinu u parlamentu.

Pročitajte i ovo Angela Merkel, njemačka kancelarka (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s koalicijskim partnerima Nakon europskog summita Merkel čeka kriza kod kuće: Zbog dogovora o migracijama mogla bi pasti njemačka vlada Njemačka slaže Vladu (Foto: AFP) Njemačka slaže Vladu Angela Merkel predstavila raspodjelu ministarstava

I dok su liberali osvojili najbolji rezultat dosad, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) Frank-Waltera Steinmeiera ostvarila je s 22,5 posto najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti stranke. SPD je od posljednjih izbora izgubilo podršku 11,7 posto glasača.

Porast broja glasača zabilježila je Stranka ljevice s 12,5 posto te Stranka zelenih s 10,5 posto glasova. Odaziv birača bio je 72 posto, najmanje poslije rata. Prije četiri godine na izbore je izišlo 78 posto građana. Prvi prijevremeni službeni rezultati očekuju se tijekom večeri. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene