Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje primirja

Prekid vatre u Siriji ali ISIS i Al-Nusra najavljuju nove napade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Siriji je prekid vatre na snazi. Mirovni pregovori trebali bi početi 7. ožujka u Ženevi. ISIS i Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, prekid vatre ne prihvaćaju.

Skupina za nadzor prekida vatre u Siriji na sastanku u subotu poslije podne u Ženevi procijenit će kako se poštuje sporazum koji je na snagu stupio u petak u 23 sata, najavio je posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan da Mistura i predložio da se mirovni pregovori održe 7. ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antidžihadistička koalicija VOJNA OPERACIJA ČIŠĆENJA OD TERORISTA Otvorena paljba po džihadistima Slika nije dostupna Nakon ofenzive IS gotovo potpuno potisnut iz Manbidža

Agencije javljaju da je mir zavladao u okolici Damaska i Alepa, drugog najvećeg grada u Siriji koji je u rukama pobunjenika.

OZBILJNO UPOZORENJE Dani ispred nas su ključni, svijet će gledati!

Nevladina udruga, Opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi da rusko zrakoplovstvo, koje je saveznik predsjednika Bašara al-Asada, nije izvelo nijedan napad od ponoći.  Mir je zavladao u pokrajinama Homs i Hama, prenosi agencija AFP citirajući SOHR.

De Mistura je najavio noću na subotu da bi idući mirovni pregovori o Siriji trebali početi 7. ožujka u Ženevi, javlja agencija Reuters.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi nakon što je videovezom Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku najavio mirovne pregovore za ožujak, Mistura je kazao da prekid vatre nadziru centri u Sjedinjenim Državama, u Rusiji i Ženevi.

Prvi sastanak skupine za nadzor prekida vatre u Siriji održan je u petak u Ženevi, nekoliko sati prije nego je na snagu stupio prekid vatre na koji su se obvezali sirijski režim i stotinjak pobunjeničkih skupina.

Prekid vatre nisu prihvatile teroristička skupina takozvana Islamska država, niti Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Vođa Al Nusre najavio je nove napade na režim.

Pregovori između Asadova režima i oporbenih pobunjeničkih skupina bili su otkazani početkom veljače zbog velike ofenzive koju je Asadova vojska pokrenula uz potporu ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u građanskom ratu u Siriji da poštuju uvjete američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre. Taj je zahtjev uvršten u rezoluciju koju su zajednički izradile Rusija i SAD i kojim se pozivaju vlada i oporba na mirovne pregovore pod okriljem UN-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene