Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li upaliti?

MARATONSKI SASTANAK Predstavljen plan za završetak rata u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeće svjetske sile u petak su postigle dogovor oko prekida neprijateljstva u Siriji koji bi na snagu trebao stupiti za tjedan dana.

Kao bitna stavka dogovora je i pružanje humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovma. Iako se radi o dogovoru na kojeg se godinama čekalo, potpuni prekid vatre nije dogovoren, kao ni sigurnost od strane ruskih zračnih napada.

Pročitajte i ovo Stradali humanitarci u Gazi Nižu se osude i reakcije Osnivač humanitarne organizacije čije je članove ubila izraelska vojska: "Ovo je bio izravan napad" Slika nije dostupna Traži se sastanak 'Siriji je potreban pristup humanitarnoj pomoći'

Nakon maratonskog sastanka vodećih svjetskih političara koji je održan u Munchenu, a koji je za cilj imao obnavljanje pregovora o primirju i prekinu vatre, svjetske sile, uključujući SAD, Rusiju i više od deset drugih država, potvrdile su svoju posvećenost političkoj tranziciji nakon što se osigurajubolji uvjeti na terenu, javlja Reuters.

Američki državni tajnik John Kerry tijekom tiskovne konferencije izjavio je kako je sastanak u Munchenu za sada samo slovo na papiru.

'Ono što moramo vidjeti u sljedećih nekoliko dana su akcije na terenu na tom području', kazao je Kerry te dodao da bez političke tranzicije nije moguće uspostaviti mir.

Ruki ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće zaustaviti zračne napade u Siriji, te dodao kako se prekid neprijateljstva ne odnosi na Islamsku državu i frontu al Nusrah, koja je povezana s al-Qaidom, a čiji militanti kontroliraju velike dijelove Sirije i Iraka.

'Naše snage će nastaviti raditi protiv ovih organizacija' rekao je Lavrov te istaknuo kako se mirovni pregovori trebaju nastaviti i u Ženevi što prije moguće, a u njima treba sudjelovati i sirijske oporbene skupine. Tvrdi kako je potpuno zaustavljanje neprijateljstva izuzetno težak zadatak.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond kazao je kako završetak borbe može biti postignut samo ako Rusija zaustavi zračne napade usmjerene na oporbene skupine.

Diplomati su na sastanku upozorili da Rusija do sada nije pokazala interes za smjenu Bašara al Assada već se zalagala za njegovu vojnu pobjedu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak je upozorio da bi, ukoliko svjetske sile ne uspiju uspostaviti dogovor o završetku petogodišnjeg konflikta u Siriji, koji je do sada izazvao smrt četvrtine milijuna ljudi, izbjegličku krizu i jačanje IS, rat u toj zemlji mogao trajati beskonačno ili čak biti povod za početak svjetskog rata.

Najveća sirijska opozicijska grupa pozdravila je dogovoreni plan o prekidu neprijateljstva u Siriji, no upozoravaju da dogovor mora stupiti na snagu, a tek tada ć se oni pridružiti u pregovorima s predstavnicima sirijske vlade u Ženevi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene