Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele znati motiv

Predsjedništvo BiH traži brzu istragu, islamska zajednica osudila napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara BiH u utorak su pozvali sve nadležne policijske agencije i pravosudna tijela u toj zemlji da u međusobnoj suradnji i koordinaciji hitno provedu temeljitu istragu kako bi se rasvijetlile sve okolnosti napada na policijsku postaju u Zvorniku.

U pisanoj izjavi Predsjedništva BiH, dostavljenoj medijima, ističe se kako je posebice važno utvrditi motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili suučesnika u napadu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu"

"Predsjedništvo BiH je na stajalištu da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana", stoji u izjavi u kojoj se također traži da policija i pravosuđe "najoštrije sankcioniraju" sve osobe koje zagovaraju ili pripremaju terorizam.

O stanju u zemlji nakon terorističkog napada u Zvorniku, u kojemu je ubijen jedan policajac a dvojica ranjena, na izvanrednoj je sjednici raspravljalo i Vijeće ministara BiH. "BiH je sposobna obračunati se s ovakvim aktima", kazao je novinarima nakon te sjednice predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Uhićenja i pretresi u BiH: 'To je podao i brutalan teroristički čin, to je napad na budućnost svih nas'

On je kazao kako je Ministarstvo sigurnosti dobilo zadaću u roku od sedam dana pripremiti operativni plan suočavanja s trenutačnom krizom kao i da će biti značajno ubrzana izrada strategije za borbu protiv terorizma.

"Naš je zahtjev okrupnjavati obavještajne i policijske kapacitete i agencije, a ne ih usitnjavati, kako se to moglo čuti", kazao je Zvizdić očito aludirajući na kritike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na račun sigurnosnih agencija koje djeluju na državnoj razini.

Dodik je čak najavio kako će RS uspostaviti svoje zasebne obavještajne kapacitete, no predsjedatelj Vijeća ministara u utorak je najavio kako će se poduzeti mjere da se ojača državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). Ta će agencija, kakao je najavio Zvizdić, dobiti povećanje proračuna za oko milijun i pol eura, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) trebala bi dobiti godišnji proračun veći za dva milijuna eura, a Tužiteljstvo BiH dodatnih milijun eura.

'Takva nedjela najveću šteti nanose upravo narodu'

Vrh Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u utorak je oštro osudio napad na policijsku postaju u Zvorniku ističući kako počinitelji takvih nedjela najveću šteti nanose upravo narodu iz kojega potječu.

"Rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje kriminalni zločinački čin napada na policijsku postaju u Zvorniku, ubojstvo i ranjavanje policajaca i izražava puno suosjećanje s obiteljima žrtava ovog napada u njihovoj boli i žalosti. Ovaj brutalni napad na institucije države također obvezuje da se još odlučnije rasvjetljavaju uzroci ovakvih postupaka, liječe duboke ratne traume, otklanjaju uzroci diskriminacije i beznađa, nezaposlenosti i marginalizacije, posebno povratničkih zajednica", stoji u izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Iz Rijaseta IZ u BiH podsjećaju kako su na području Zvornika počinjeni veliki ratni zločini, a povratnička populacija nerijetko je bila suočena s brojnim diskriminirajućim postupcima, no ističu kako to ne smije biti izlika za nove zločine i izazivanje nemira.

"Takvi pojedinci svojim nerazumnim postupcima nanose nesagledivu štetu, prije svega, svome narodu, ali i cijelom društvu", stoji u izjavi. Vodstvo Islamske zajednice pozvalo je sve, a posebice stranačke i političke lidere, da ovaj slučaj ne uzimaju kao "pogonsko gorivo za političku platformu proizvođenja međunacionalnih tenzija, straha i destabilizacije Bosne i Hercegovine".

"Kriminalni zločinački napad u Zvorniku još jednom podsjeća na nužnost jačanja institucija države kako bi ona bila sposobna pružiti što veću sigurnost građanima i prevenirati nasilne i zločinačke akte", stoji u izjavi. Napad na policijsku postaju u Zvorniku, u kojem je u ponedjeljak ubijen jedan i ranjena dvojica policajaca, izveo je 24-erogodišnji Nerdin Ibrić, koji je živio je u selu Kučić Kula, u okolici Sapne kod Zvornika.

Kako u utorak prenosi "Dnevni avaz" na svojim mrežnim stranicama, on je tamo živio s majkom Halimom, a prema informacijama lokalnih medija rođen je u Zvorniku, odakle je zajedno s majkom protjeran 1992. godine, dok su mu oca istodobno odveli i likvidirali pripadnici paravojnih snaga bosanskih Srba.

Majku je policija u utorak ujutro privela na ispitivanje, a rođaci do kojih su novinari došli o napadaču govore kao o mirnoj i povučenoj osobi izražavajući uvjerenje kako ga je netko nagovorio na zločin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene