454542
454542
454542
454542
454542

Predsjednik udruge britanskih bankara: Velike banke rade na planu izlaska s britanskog tržišta

  • , 23.10.2016., 21:56
  • Autor:
  • komentara

Najveće britanske banke pripremaju se iseliti iz Velike Britanije zbog sve većih strahova oko posljedica napuštanja EU, upozorio je jedan od glavnih šefova bankarskog sektora.

 
 
 
 
London (Foto: Guliver/Thinkstock)
London (Foto: Guliver/Thinkstock)

Anthony Brown, predsjednik udruge britanskih bankara rekao je kako se ''mnoge male banke'' planiraju preseliti s otoka čak i prije Božića. Veće institucije, očekuje on, isto će napraviti tijekom prvih mjeseci 2017. ''Već traže relokaciju'', napisao je u Observeru, a prenosi Sky News.

''Bankarski sektor vjerojatno je pogođen Brexitom više nego bilo koji drugi sektor u ekonomiji'', rekao je Brown.

Dodaje kako sve tvrđa retorika koja dolazi od strane EU i britanskih političara te nesigurnost oko krajnjeg dogovora njih ostavila s malo mogućnosti te im stoga preostaje da poduzmu korake kojima će zaštiti svoju budućnost.

''Većina međunarodnih banaka ima projektne timove koji rade na tome da odaberu što će morati poduzeti da osiguraju mogućnost rada za klijente, do kada to moraju napraviti i kako to najbolje napraviti'', pojasnio je. Želja vlade da preuzme kontrolu nad slobodom kretanja ljudi znači da je vrlo vjerojatno da će Britanija izgubiti pristup jedinstvenom tržištu.

Članstvo na jedinstvenom tržištu, što je ključ članstva u EU, je krucijalna za banke zbog onoga što se zove i ''pasporting''. To dopušta bankarima sa sjedištem u Velikoj Britaniji da neometano prodaju financijske usluge svim EU članicama.

Kao rezultat toga, mnogi američki investicijski bankari ostaju u Londonu kao globalnom financijskom centru. Gubitak ''pasportinga'' stoga će potencijalno imati teške posljedice na britanski bankarski sektor.

Znamo da je Goldman Sachs među onima koji planiraju otići. Vjeruje se da će sastaviti planove da presele 2000 radnih mjesta iz Londona u neki drugi financijski sektor u EU.

Unatoč tome, Brown ne vjeruje da će britanski financijski sektor biti nepopravljivo oštećen. ''London će preživjeti kao globalni financijski centar. Financije su inventivne i pronaći će način da opstanu'', zaključuje Brown.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se