Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi šestogodišnji mandat

Predsjednik Šri Lanke pobijedio na povijesnim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapaksa pobijedio je na povijesnim poslijeratnim izborima i osvojio novi šestogodišnji mandat, ali je njegov glavni suparnik pozvao na poništenje rezultata izbora nakon što su ga u hotelu opkolili vojnici.

Službeni rezultati pokazali su kako je Rajapaksa dobio 57,8 posto glasova, a bivši zapovjednik vojske general Sarath Fonseka 40,2 posto, rekao je predsjednik Izbornog povjerenstva Dayananda Dissanayake. I Fonseka i Rajapaksa su, kao saveznici u ratu, prisvajali zasluge za pobjedu nad Tigrovima za oslobođenje tamilskog Elama (LTTE) u predizbornoj kampanji koja je bila vrlo ružna i puna niskih udaraca. Sami izbori u utorak su prošli razmjerno vrlo mirno, uz velik odaziv birača. ‘Objavljujem da je Mahinda Rajapaksa pobijedio na predsjedničkim izborima’, rekao je Dissanayake novinarima, ustvrdivši kako ‘nije upitno’ da je dosadašnji predsjednik dobio više od 50 posto i jednog glasa od broja birača koji su izašli na izbore, koliko je nužno za pobjedu u prvom krugu izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gnusan čin FOTO: Kućnoj spremačici zabijao čavle i igle u tijelo Slika nije dostupna Iznenađenje u šumi Snimljen iako smo mislili da je izumro

No Fonseka je ubrzo potom izjavio novinarima kako je od predsjednika izbornog povjerenstva zatražio poništenje izbora zbog namještanja rezultata. ‘Zahtijevamo da izborne rezultate proglasi ništavnima. Zatražili smo da ne objavljuje rezultate, jer idemo na sud. Naša je snaga u narodu, a njegova je volja izigrana’, rekao je Fonseka. Dissanayake je rekao kako su u trima područjima politički operativci napali biračka mjesta, ali nije rekao u korist kojeg kandidata. Napetost na Šri Lanki povećala je i činjenica da su pripadnici vojske u srijedu ujutro okružili hotel Cinnamon Lakeside u središtu glavnog grada Colomba, u kojem se nalazi Fonseka sa svojim suradnicima. ‘Ti su ljudi okružili hotel vojnicima i prijetili pripadnicima mojeg osiguranja’, rekao je Fonseka u telefonskom razgovoru za Reuters. Glasnogovornik vojske Šri Lanke rekao je kako ne postoji plan o uhićenju Fonseke, već se želi spriječiti mogućnost puča 400-injak vojnih dezertera koji su s Fonsekom u hotelu. ‘Rezervirali su 100 soba. Riječ je o maksimalno obučenim vojnicima i zabrinjava nas njihovo okupljanje na jednom mjestu’, rekao je glasnogovornik. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene