Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ometa pravdu"

Predsjednik SAD-a po istragom: Na čelu posebni tužitelj, Trumpov odvjetnik zaprepašten

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump pod istragom je zbog mogućeg "ometanja pravde", pokrenutoj kako bi se utvrdilo je li ometao istragu o vezama Rusije i njegova izbornog tima tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine, objavio je Washington Post u srijedu, pozivajući se neimenovane, dobro obaviještene izvore.

Predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa optuživalo se za svašta, ali ovo je prvi put da je konkretno u javnost izašlo da je predsjednik najmoćnije države svijeta zbilja pod istragom.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Istragu vodi posebni tužitelj Robert Mueller, a istražitelji su ovih dana započeli s ispitivanjem najviših američkih obavještajnih dužnosnika.

Washington Post pretpostavlja da se Trumpovo navodno "ometanje pravde" odnosi na traženje da bivši direktor FBI-ja James Comey obustavi istragu nad bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom. Comey je prošlog tjedna pod prisegom u Kongresu svjedočio kako je Trump od njega indirektno tražio da obustavi istragu o Flynnovim vezama s Rusima. Trump je to kasnije u cijelosti opovrgnuo rekavši da je Comey lagao "pod prisegom".

Pred istražitelje su već ovoga tjedna pristali izaći šef nacionalne obavještajne zajednice Dan Coats, direktor Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Mike Rogers i njegov donedavni zamjenik Richard Ledgett.

Trumpov odvjetnik Marc Kasowitz izrazio je zaprepaštenost činjenicom da je informacija o tome da je Trump pod istragom procurila u javnost.

"Propuštanje informacija iz FBI-a je skandalozno, neoprostivo i protuzakonito", istaknuo je Kasowitzov glasnogovornik Mark Corallo.

Washington Post navodi kako je upitno podizanje optužnice protiv aktualnog predsjednika, čak i ako istraga dođe do nepobitnih dokaza o počinjenju kaznenog djela, no eventualni prikupljeni dokazi mogli biti osnova Kongresu za pokretanje opoziva predsjednika s dužnosti (impeachment). (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene