Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 54 poginulih

Tragedija u Latviji: 'Ovo nije prirodna katastrofa nego masovno ubojstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Andris Berzins potegnuo je pitanje ljudske odgovornosti za dramu u Rigi.

Urušavanje krova trgovačkog centra u Rigi pri čemu su poginule 54 osobe treba smatrati 'masovnim ubojstvom', a ne prirodnom katastrofom, rekao je predsjednik Latvije Andris Berzins postavljajući pitanje o ljudskoj odgovornosti za tu dramu.

'Taj incident treba razmatrati kao masovno ubojstvo i on zahtijeva prikladnu reakciju', rekao je predsjednik na državnoj televiziji LTV. 'To je složeni slučaj, a ne prirodna nesreća ili zla kob', inzistirao je Berzins i zatražio maksimalno brzu istragu.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

>> Horor u supermarketu: 32 mrtvih u urušavanju krova

'Prema najnovijim podacima 54 osobe su poginule, nakon što su tijela dviju novih žrtava u subotu izvučena iz ruševina', rekla je glasnogovornica vatrogasaca Viktorija Sembele.

Vatrogasci i spasioci nastavili su u subotu poslijepodne pretraživati ruševine trgovinskog centra čiji se krov urušio u četvrtak navečer u doba velike gužve, ali uz malo izgleda da pronađu preživjele nakon dva dana i dvije noći temperatura blizu 0 stupnjeva.

Policija je otvorila istragu i radi na tri smjera odgovornosti koji se odnose na projekt zgrade, njezinu izgradnju i radove uređenja zimskog vrta na krovu.

Prema podacima spasilačkih službi četrdesetak ljudi je preživjelo katastrofu.

To je jedna od najtežih nesreća izazvanih urušavanjem krova u svijetu u posljednjih trideset godina i zaprepastila je tu malu zemlju s dva milijuna stanovnika gdje je vlada odredila trodnevnu državnu žalost.

Latvija, članica Europske unije od 2004. koja treba 1. siječnja 2014. ući u eurozonu, 18. studenoga je proslavila neovisnost u ozračju optimizma dok se Riga priprema postati europskom prijestolnicom kulture sljedeće godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene