Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirao vlastitu zemlju

Predsjednik CANU iznio teške optužbe na račun svoje Crne Gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti (CANU) Momir Đurović iznio je prošlog tjedna na sastanku s makedonskim kolegom Vladom Kambovskim niz oštrih ocjena na račun Crne Gore, nazvavši svoju zemlju 'staljinističkom', 'nedemokratskom' i 'neciviliziranom', te zaključivši da ona kao takva uopće ne može i ne treba postojati, piše u subotu crnogorski list Pobjeda.

Te ocjene Đurović je iznio 25. listopada u Skoplju, na službenom ručku na koji ga je pozvao predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) Vlado Kambovski, a treća osoba za stolom bio je veleposlanik Crne Gore u Makedoniji Dušan Mrdović. Tijekom ručka iznesen je niz teških optužbi na račun Crne Gore, o čemu je veleposlanik Mrdović pod oznakom povjerljivo izvijestio Podgoricu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Nakon snažnog potresa u Crnoj Gori deseci naknadnih udara: ''Ne možemo reći što će biti'' Ivan Sondi Ivan Sondi Umro jedan od najcitiranijih profesora na zagrebačkom sveučilištu

>> Konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

U crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija službeno je potvrđeno Pobjedi da postoji diplomatska poruka veleposlanika Mrdovića, čiji je sadržaj incidentni sastanak s Đurovićem, ali nikakva bliža informacija o tome nije dana.

Po nekim izvorima, Đurović je govorio o Crnoj Gori "na način da je prema svemu što je crnogorsko bio negativan". "Spominjao je imena visokih crnogorskih dužnosnika govoreći o njima negativno, nepristojno, nemoralno i nekulturno", navodi Pobjeda svoj izvor.

Drugi izvor kaže da je spominjao predsjednika države Filipa Vujanovića, bivšeg ministra vanjskih poslova i europskih integracija Milana Roćena i ministricu znanosti Sanju Vlahović.

Veleposlanik Mrdović se navodno zahvalio i napustio ručak. Ni veleposlanik ni predsjednik MANU nisu željeli komentirati incident, dodaje Pobjeda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene