Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerljiv razgovor iscurio u javnost

Predsjednici koristili nediplomatski riječnik govoreći o Arapima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka diplomacija našla se u neugodnu položaju nakon što je jedan češki tjednik objavio pojedinosti povjerljivog razgovora predsjednika češke vlade Mireka Topolaneka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg izjavio je kako je slučaj 'neugodan' i ispričao se Francuzima zbog objavljivanja razgovora tijekom kojeg je francuski predsjednik 'nediplomatskim' rječnikom govorio o Arapima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba za glasove Sarkozy i Hollande privlače glasače Marine Le Pen Slika nije dostupna Nestašni potomak Sarkozy se ispričao policajki jer ju je njegov sin gađao rajčicom

Sadržaj razgovora, objavljen u češkom tjedniku Reflex, vođen je za vrijeme ručka u Parizu krajem listopada kad je Topolanek bio u službenom posjetu Francuskoj.

Domaćin, francuski predsjednik Sarkozy, navodno je tada nagovarao svoga češkog gosta da Češka kao buduća predsjedateljica Europske Unije podupre francusku kandidaturu za predsjedanje Unijom za Sredozemlje.

Pritom se Sarkozy posebno žalio na predstavnike arapskih i bliskoistočnih zemalja.

'Alžirski predsjednik (Abdelaziz) Bouteflika, Tunežanin, marokanski kralj, Libija i Izrael. Užasan posao. Znaš li što to znači kad si sam nasuprot Arapima? Razgovarati s njima telefonom? Užasni su, kunem se', navodno je rekao Sarkozy.

Topolanek je pritom pokazao razumijevanje za domaćina.

'Znaš li što to znači kad si sam nasuprot Arapima? Razgovarati s njima telefonom? Užasni su, kunem se', navodno je rekao Sarkozy 'Razumijem zašto to kažeš. Sredozemna Unija tvoje je dijete, ti si ju podigao. A bez francuske pomoći to dijete ne bi preživjelo. Ti imaš iskustva', prenio je tjednik riječi predsjednika češke vlade.

Češki ministar vanjskih poslova Schwarzenberg razočaran je objavljivanjem teksta. Osim što se ispričao Francuzima, najavio je istragu slučaja i 'posljedice'.

Schwarzenberg međutim nije potvrdio autentičnost razgovora, vođenog na engleskom jeziku, nazivajući razgovor 'zbunjujućim'.

Topolanek je slučaj komentirao izjavom da mu 'smeta' curenje povjerljivih podataka u javnost. Najavio je korake koji će spriječiti da se slične stvari ponove u budućnosti.

Češki veleposlanik u Parizu Pavel Fischer zanijekao je autentičnost razgovora. 'Bio sam nazočan pri svim razgovorima s francuskim predsjednikom i taj mi tekst nije poznat', rekao je Fischer.

Francusko veleposlanstvo u Pragu priopćilo je da je 'neugodno iznenađeno' slučajem i uzelo 'na znanje' Schwarzenbergovu ispriku.

Češki dnevni list Mlada fronta Dnes objavila je, pozivajući se na neimenovane visoke diplomate, informaciju da se neki povjerljivi razgovori političara u inozemstvo ne kodiraju pri slanju u Prag. To je bio slučaj i s razgovorom između Topolaneka i Sarkozyja i stoga je široki krug osoba bio upoznat s njegovim sadržajem, objavio je list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene